سرچ کنسول گوگل (که تا قبل از این به اسم وب مستر تولز گوگل شناخته می‌شد) پلتفرمی رایگان است تا افرادی که سایت دارند در آن بتوانند بررسی کنند گوگل چطور به سایت آن‌ها نگاه می‌کند و وضعیت خود را در جستجوهای طبیعی بهینه کنند. این مطلب را به آموزش سرچ کنسول و مهم‌ترین کارهایی که می‌توانید با آن انجام دهید، اختصاص دادیم. پس تا انتها همراه ما بمانید.

آموزش سرچ کنسول

چطور سایت خود را به سرچ کنسول گوگل اضافه کنید

  • وارد اکانت گوگل خود شوید.
  • به لینک ابزار وب‌مستر گوگل بروید.
  • روی گزینه «Add a property» کلیک کنید.
  • از منوی کشویی گزینه «Website» را انتخاب کرده و آدرس سایت خود را وارد کنید. دقیقا همان آدرسی را وارد کنید که در نوار مرورگر ظاهر می‌شود.
  • روی گزینه «Continue» کلیک کنید.
  • نحوه تایید سایت خود را انتخاب کنید. (در بخش بعد توضیحات بیشتری می‌دهیم.)
  • اگر سایت شما از http:// و https:// پشتیبانی می‌کند، هر دو را به‌عنوان سایت‌های جداگانه اضافه کنید. همچنین باید هر دامنه‌ای را که دارید اضافه کنید. (به‌عنوان مثال com، blog.hubspot.com و www.hubspot.com)

گوگل به محض این‌که سایت خود را به سرچ کنسول اضافه کنید، شروع به ثبت داده‌های آن می‌کند. حتی قبل از آن‌که مالکیت شما روی این سایت تایید شود.

البته شما از طریق گوگل تگ منیجر نیز می توانید اقدام به نصب سرچ کنسول کنید.

نحوه تایید سایت در سرچ کنسول

این بخش از آموزش سرچ کنسول گوگل به نحوه تایید سایتتان در آن اختصاص دارد. یعنی باید مالکیت خود را ثابت کنید. البته تایید مالکیت سایت روی پیج رنک یا عملکرد سایت شما در جستجوی گوگل تاثیری ندارد.

روش‌هایی تایید سایت در سرچ کنسول

  • آپلود فایل HTML: در این روش باید یک فایل HTML را در محل خاصی از سایت خود آپلود کنید.
  • از طریق شرکت خدمات دامنه: وارد حساب خود در شرکتی که از آن‌جا دامنه سایتتان را خریدید شوید و مستقیما سایت خود را تایید کنید (بعضی از سرویس‌ها مانند GoDaddy و eNom چنین قابلیتی را دارند) یا یک DNS TXT یا رکورد CNAME را اضافه کنید.
  • تگ HTML: یک تگ متا <meta> را به بخش <HEAD> کد HTML یک صفحه مشخص اضافه کنید.
  • کد ردیابی گوگل آنالیتیکس: کد ردیابی گوگل آنالیتیکس را که در سایت خود استفاده می‌کنید، کپی کنید.

سایت‌هایی که میزبانی آن‌ها به عهده گوگل است مانند Blogger و صفحات Sites، خودکار تایید می‌شوند.

این مطلب رو حتما ببینید:
باز طراحی سایت (ریدیزاین سایت) چیست؟ چرا و چه موقع باید ریدیزاین انجام بدیم؟

شاخص‌های سرچ کنسول گوگل

زمان آموزش سرچ کنسول باید با اصطلاحات زیر آشنا شوید تا بتوانید از این پلتفرم بهتر استفاده کنید.

کوئری چیست؟

به عبارت‌هایی که کاربران برای پیدا کردن سایت‌های مرتبط در سرچ گوگل استفاده می‌کنند، اصطلاحا کوئری می‌گویند. بنابراین اطلاعات مربوط به کوئری در سرچ کنسول نشان می‌دهد سایت شما با جستجوی چه کلماتی در صفحات نتایج موتورهای جستجو ظاهر شده است. اطلاعات مربوط به کوئری را تنها در سرچ کنسول پیدا خواهید کرد نه گوگل آنالیتیکس.

ایمپرشن چیست؟

هر زمان آدرس یک لینک در نتایج جستجو ظاهر می‌شود، یک ایمپرشن (impression) را ایجاد می‌کند. برای شمارش تعداد ایمپرشن‌ها نیازی نیست کاربر در نتایج جستجو به سمت پایین اسکرول کند تا سایت شما را ببیند.

کلیک چیست؟

زمانی که کاربر لینکی را انتخاب می‌کند که او را به خارج از جستجوی گوگل هدایت می‌کند، یک کلیک در سرچ کنسول ثبت می‌شود. اگر کاربر روی یک لینک کلیک کند، دکمه برگشت به عقب را در مرورگر فشار دهد و سپس روی لینک مجددا کلیک کند، همچنان یک کلیک حساب خواهد شد.

زمانی که کاربر در نتایج جستجوی گوگل روی لینکی کلیک می‌کند که جستجوی جدیدی را انجام دهد، این کار او به‌عنوان یک کلیک شمارش نمی‌شود.

میانگین موقعیت

میانگین موقعیت به معنای رتبه صفحه (یا صفحات) شما برای یک کوئری یا کوئری‌ها است. فرض کنید یک مطلب شما در نتایچ گوگل برای عبارت ابزارهای سئو رتبه ۲ و برای ابزارهای کلمات کلیدی رتبه ۴ را دارد. میانگین موقعیت برای لینک این مطلب ۳ خواهد بود.

CTR چیست؟

CTR یا نرخ کلیک برابر با تعداد کلیک‌ها تقسیم بر ایمپرشن‌ها، ضرب در ۱۰۰ است. اگر لینک این مطلب ۲۰ مرتبه در جستجوها ظاهر شود و روی آن کاربران ۱۰ مرتبه کلیک کنند، CTR آن ۵۰ درصد خواهد بود.

آموزش سرچ کنسول: نحوه استفاده از فیلترها

برای پیدا کردن داده‌های خود و مشاهده آن‌ها در سرچ کنسول، چندین راه دارید و می‌توانید از فیلترها استفاده کنید. فیلترها فوق‌العاده مفید هستند اما زمان آموزش سرچ کنسول اگر دقت نداشته باشید، در استفاده از آن‌ها گیج خواهید شد. در ادامه آن‌ها را معرفی کردیم.

نوع جستجو

معمولا کاربران از سه نوع جستجو در وب، جستجوی تصاویر و ویدئوها استفاده می‌کنند. مشخص کنید ترافیک سایت شما از کدام یک بیشتر است و فیلتر Search Type را براساس آن تنظیم کنید.

این مطلب رو حتما ببینید:
سئو کلاه سفید (White Hat SEO)| معرفی تکنیک های بهترین روش سئوی سایت!

شما همچنین می‌توانید دو نوع ترافیک را مقایسه کنید. کافی است روی تب «Compare» کلیک کرده و دو دسته مورد نظرتان را انتخاب کرده و سپس «Apply» را انتخاب کنید.

محدوده داده‌ها

سرچ کنسول گوگل حالا داده‌های مربوط به یک سایت را تا تاریخ ۱۶ ماه قبل نشان می‌دهد (قبلا مقدار آن ۹۰ روز بود). در بخش Data Range یا محدوده داده می‌توانید از بین گزینه‌های زمانی از پیش مشخص شده انتخاب کرده یا خودتان یک محدوده مشخص را تعیین کنید.

مجددا مانند مورد قبل از بخش Compare می‌توانید داده‌های مربوط به دو بازه زمانی را با یکدیگر مقایسه کنید.

کوئری‌ها، صفحه، کشور، دستگاه، ظاهر جستجو

اگر روی عبارت «New» در کنار بخش Date Filter کلیک کنید، می‌توانید از ۵ نوع فیلتر دیگر به اسم کوئری، صفحه، کشور، دستگاه و ظاهر جستجو نیز استفاده کنید.

این فیلترها می‌توانند چند لایه باشند. به‌عنوان مثال اگر بخواهید داده‌های مربوط به کوئری‌های مربوط به سئو را که در جستجو روی دستگاه‌های موبایل ظاهر می‌شوند ببینید، باید فیلتری را برای کوئری‌های حاوی «سئو» در دستگاه‌های موبایل اضافه کنید.

گزارش پوشش ایندکس

گزارش پوشش ایندکس (Index Coverage Report) وضعیت هر صفحه‌ای را به شما نشان می‌دهد که گوگل سعی کرده است در سایت شما ایندکس کند. با استفاده از این گزارش می‌توانید هر نوع مشکل مربوط به ایندکس کردن را مشخص کنید. به هر صفحه ۴ وضعیت مختلف زیر اختصاص داده می‌شود:

  • Error: امکان ایندکس این صفحه وجود نداشته است.
  • Warning: این صفحه ایندکس شده است اما مشکلی وجود دارد.
  • Excluded: صفحه مورد نظر یک صفحه جایگزین با محتوای تکراری با یک صفحه کلونیکال است. به‌همین دلیل، عمدا از ایندکس کنار گذاشته شده اما صفحه کلونیکال پیدا و ایندکس شده است.

سایت مپ‌های ثبت شده

در بخش سایت مپ‌های ثبت شده (Submitted Sitemaps) می‌توانید سایت مپ خود را به گوگل معرفی کنید و وضعیت آن را ببینید.

در ادامه این مطلب آموزش سرچ کنسول گوگل توضیح می‌دهیم چطور از این پلتفرم می‌توانید برای کارهای گوناگون استفاده کنید.

نحوه شناسایی صفحات با بیشترین ترافیک

  • روی گزینه Performance کلیک کنید.
  • روی تب «Page» (در کنار Queries) کلیک کنید.
  • محدوده داده را به «Last 12 Months» تغییر دهید. (با این کار می‌توانید دید کاملی نسبت به ترافیک سایت خود در یک سال گذشته بیاندازید اما می‌توانید بازه زمانی را به تاریخ‌های دیگر نیز تغییر دهید.)
  • مطمئن شوید «Total Clicks» انتخاب شده است.
  • روی پیکان کوچک به سمت پایین در کنار «Clicks» کلیک کنید تا آمار از بیشترین به کمترین مرتب شود.
این مطلب رو حتما ببینید:
سئو محلی چیست (local seo) و چه تکنیک هایی دارد؟ (آپدیت ۲۰۲۲)

آموزش سرچ کنسول

نحوه شناسایی کوئری‌های با بالاترین نرخ کلیک

  • روی گزینه Performance کلیک کنید.
  • روی تب «Queries» کلیک کنید.
  • محدوده داده را به «Last 12 Months» تغییر دهید.
  • مطمئن شوید «Average CTR» انتخاب شده است.
  • روی پیکان کوچک به سمت پایین در کنار «CTR» کلیک کنید تا آمار از بیشترین به کمترین مرتب شود.

توصیه می‌کنیم به این آمار در کنار ارقام مربوط به «Impressions» نگاه کنید (برای دیدن این اطلاعات در کنار یکدیگر تیک «Total Impressions» را بزنید). یک صفحه ممکن است نرخ کلیک بالا اما ایمپرشن پایین داشته باشد یا برعکس. از این آپشن حتی در تحقیق کلمات کلیدی نیز می توان استفاده کرد.

نحوه بررسی صفحات با بالاترین رتبه

  • روی گزینه Performance کلیک کنید.
  • روی تب «Page» کلیک کنید.
  • محدوده داده را به «Last 28 Days» تغییر دهید.
  • مطمئن شوید گزینه «Average position» انتخاب شده است.
  • روی پیکان کوچک به سمت بالا در کنار «Position» کلیک کنید تا آمار از کوچکترین (خوب) به بالاترین (بد) مرتب شود.
سخن نهایی

تمام کسانی که سایت دارند باید آموزش سرچ کنسول گوگل را یاد بگیرند، چون این پلتفرم داده‌های خیلی زیادی را در اختیارشان قرار می‌دهد. آن‌ها به کمک این اطلاعات می‌توانند سایت خود را بهینه‌تر کنند. در مطلب بالا بخش‌های مختلف این کنسول و بعضی از کارهایی را که می‌توانید در آن انجام دهید، آموزش دادیم. برای سئو سایت دو زبانه و انگلیسی هم موارد به همین صورت هستند با اندکی تفاوت ددر ساختار کوئری ها!

سوالات رایج
  • چرا باید آموزش سرچ کنسول گوگل را یاد بگیریم؟

چون به کمک این پلتفرم می‌توانید به‌راحتی سایت خود را بررسی کنید و در بعضی از موارد خطاهای سرور، مشکلات لود سایت و مشکلات امنیتی مانند بدافزار و هک شدن را رفع کنید.

  • از سرچ کنسول گوگل چه داده‌هایی را می‌توانیم در آوریم؟

شما می‌توانید داده‌هایی مانند کوئری‌های کاربر و تعداد دفعاتی را که آدرس سایت شما در نتایج جستجو ظاهر می‌شود، به همراه نرخ کلیک آن ببینید.

  • آیا سرچ کنسول برای سئو خوب است؟

سرچ کنسول گوگل یکی از قدرتمندترین ابزارهای سئو است. اما اکثر افراد از آن برای کارهایی به جز بررسی شاخص‌هایی مانند نرخ کلیک و ایمپرشن‌ها استفاده نمی‌کنند.

۵/۵ - (۳ امتیاز)


برچسب ها: سئو وب سایت

مقالات مرتبط

نظرتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *