امروزه، مقوله افزایش نرخ بازدید از وب سایت ها و کسب رتبه بالای سایت در گوگل، از اهمیت بسزایی برخوردار است. تمامی تلاش برندهای محصولات، خدمات و سرویس ها بدین صورت است که بتوانند در گوگل علاوه بر داشتن رتبه بالا، به خوبی دیده شده و توسط مشتریان جدید کشف شوند. هرچند که وفاداری مشتریان قدیمی را نیز نباید از یاد ببریم، اما جذب مخاطب، این روزها به منزله احتمال بالای استفاده از یک سرویس یا خریداری کالای مرتبط توسط افراد خواهد بود. به همین دلیل، گزینه بهینه سازی موتورهای جستجو که به Search Engine Optimization معروف بوده و به اختصار به آن SEO هم می گویند، اهمیتی دو چندان پیدا کرده است. اما خود سئو از زیرشاخه های متعددی نیز بهره می برد. به عنوان مثال، سئو تکنیکال یکی از این موارد است. در این مطلب می خواهیم بدانیم سئو تکنیکال چیست و شامل چه مواردی می شود.
سئو تکنیکال چیست؟
در وهله اول، این امکان وجود دارد که واژه سئو تکنیکال، کمی پیچیده بوده و مفهوم آن برای درک کردن سخت باشد. اما تعریف ساده ای دارد. سئو تکنیکال، مجموعه ای از فرایندهای فنی در خصوص سایت بوده که در رابطه با موتورهای جستجو، از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
فرایندهای سئو تکنیکال، گزینه هایی هستند که به افزایش سرعت سایت کمک کرده و در ادامه باعث می شوند تا ربات های گوگل بتوانند از محتوای موجود در سایت، اطلاعات واضح تری به دست آورد و درک آن برایش آسان شود. هرچند که مجموعه عوامل سئو تکنیکال، به سئو داخلی و خارجی شبیه است، اما باید گفت که سئو تکنیکال در اکثر موارد به مقوله فنی تمایل دارد.
توجه داشته باشید این مورد در سئو سایت انگلیسی چند برابر سایت های داخلی اهمیت دارد!!
سئو تکنیکال، چه ویژگی ها و مزایایی دارد؟
با توجه به تعریفی که از سئو تکنیکال ارائه شد، به سادگی می توان به میزان اهمیت آن در یک وب سایت پی برد. حال در ادامه به مزایا و ویژگی های سئو تکنیکال اشاره می کنیم:
- سئو تکنیکال باعث بهبود رتبه و جایگاه سایت شما در گوگل خواهد شد.
- بر تصمیم گیری ها و عکس العمل های مخاطبین، تاثیر قابل توجهی می گذارد.
- از دیگر مزایای سئو تکنیکال، تاثیر بر روی نرخ تبدیل، فروش و لید است.
- به دست آوردن برتری قابل ملاحظه در برابر رقبا.
- تسریع پروسه های مربوط به استراتژی های بازاریابی دیجیتال.
- با سرمایه گذاری بیشتر در خصوص مقوله سئو تکنیکال و صبر و حوصله، به نتایج و سودهای مطلوبی در گذر زمان دست پیدا خواهید کرد.
یک نکته را نباید فراموش کرد که سئو تکنیکال، با شیوه های مرتبط با بهینه سازی درون و برون صفحه، تفاوتی نداشته و در اصل، همه این موارد، اهدافی مشابه خواهند داشت. یعنی اهدافی مانند افزایش رنکینگ در گوگل که به بازدید بیشتر منجر خواهد شد. البته یک سری تفاوت های بسیار کوچک در بین آن ها به چشم می خورد. سئو تکنیکال به صورت عمده بر روی بهینه سازی های مربوط به سایت و صفحه کار می کند؛ یعنی مقوله هایی مانند سرعت بارگذاری صفحه، نقشه سایت و لینک های داخلی.
سئو تکنیکال شامل چه مواردی می شود؟
سئو تکنیکال، گزینه های متعددی را برای یک سایت و صفحه ارائه می دهد که با اجرای کامل و صحیح این موارد، می توان به نتایج بسیار مطلوبی دست پیدا کرد. در ادامه، به مواردی که سئو تکنیکال انجام می دهد، اشاره کرده و هر یک را به اختصار توضیح می دهیم:
- سرعت سایت:
وقتی گوگل بخواهد که یک سایت را به رتبه های بالاتر بیاورد، ابتدا به سرعت آن سایت توجه خواهد کرد. این مورد، سرعت سایت را نسبت به رقبا بررسی می کند. با در نظر گرفتن بحث سئو تکنیکال، اگر سایت محتوای خوبی داشته باشد ولی سرعت مناسبی را ارائه ندهد، آن محتوا بی فایده بوده و سود و منفعتی هم نصیب برند نخواهد شد. ضمن اینکه، این روزها مخاطبین برای بالا آمدن یک سایت، صبور نیستند. بنابراین، یک سایت پرسرعت، می باید تا در حدود ۲ تا ۷ ثانیه باز شود. افزایش سرعت سایت، از جمله اولین مراحل سئو تکنیکال محسوب می شود.
- انجام بهینه سازی ساختارها جهت ربات های گوگل:
یک سری ربات توسط گوگل به کار گرفته می شوند که به «خزنده» یا Crawler معروف هستند. وظیفه چنین ربات هایی این است که سایت ها را مشاهده کنند. البته توانایی این خزنده ها در دیدن سایت ها، آنقدر هم بالا نیست. لذا، خود سایت باید در این مورد به آن ها کمک کند. یعنی با ایجاد زیرساختارهای مربوطه که یکی از آن ها، لینک های داخلی است. بنابراین، ربات های گوگل با کمک این لینک های داخلی، می توانند سایت را ذخیره کرده و یا به اصطلاح آن را Index کنند.
- استفاده از فایل robot.txt:
همان طور که گفته شد، ربات های گوگل چندان قوی نبوده و برای پیدا کردن سایت، به تقویت بالایی نیاز دارند. یکی دیگر از شیوه هایی که می توان به نوعی با ربات ها صحبت کرد، استفاده از زبان برنامه نویسی است. در اینجا، فایل متنی موسوم به فایل robot.txt نقش مهمی ایفا می کند. این فایل، برنامه های دستوری را شامل می شود که به وسیله آن می توان با ربات ها ارتباط برقرار کرد، آن ها را کنترل کرده و سفارش های مورد نیاز را به آن ها منتقل نمود.
- صفحه ۴۰۴ و راه حل رفع آن:
یکی از مواردی که سئو تکنیکال بسیار حائز اهمیت و کمک کننده است، ترمیم لینک های شکسته بوده که به صفحه ۴۰۴ معروف هستند. اگر این صفحه در سایت وجود داشته باشد، ربات ها جذب صفحه نشده و از طرفی، قدرت سئو تکنیکال هم کاهش پیدا خواهد کرد. با کد ۳۰۱ این مشکل حل خواهد شد و ربات ها و مخاطبین، مجدداً به صفحه راهنمایی می شوند.
- صفحات تکراری:
در پروسه سئو تکنیکال، صفحات تکراری حذف می شوند؛ این صفحات تکراری، به duplicate content هم معروف هستند. این موضوع می تواند به کاهش اعتبار سایت و سقوط رتبه سئو آن منجر شود. جهت راه حل این ناکارآمدی، می توان از تگ کنونیکال استفاده کرد تا گوگل متوجه شود که کدام صفحه اصلی محسوب شده و کدام یک را هم ذخیره نکند.
- برقراری امنیت:
یکی از ارکان مهم هر سایتی، وجود امنیت در آن سایت است؛ زیرا گوگل نسبت به این موضوع بسیار واکنش نشان می دهد و در صورتی که ربات های آن متوجه شوند که سایت شما امنیت نداشته و یا اینکه هک شده است، رتبه آن به زودی کاهش خواهد یافت. از طرفی، گوگل موضوع هک شدن سایت را به مخاطبین اطلاع داده تا به آن ورود پیدا نکنند. اما در بحث سئو تکنیکال، می توان از ssl استفاده کرده و به آخر http یک s هم اضافه نمود؛ این مقوله، یک پروتکل امنیتی محسوب می شود.
- Site Map:
سایت مپ، در اصل فایلی است متنی با فرمت xml که لینک تمامی صفحات یک وب سایت در آن ذخیره می شود. دلیل چنین پروسه ای این است که از آنجایی که ربات ها همیشه سایت مپ ها را مورد بررسی قرار می دهند، اگر تمامی آن ها درون یک صفحه ذخیره شده باشند، این کار بسیار راحت تر انجام خواهد شد.
- Structure Data:
میزان کیفیت محتوای سایت، توسط الگوریتم های گوگل انجام می شود. در این مورد، مواردی مانند چگالی کلمات کلیدی، کلمات مرتبط و تصاویر بررسی می شوند. بر این اساس، گوگل می تواند بفهمد که سایت جهت برخورداری از رتبه بالا، تا چه میزان شایستگی دارد. البته گوگل نمی تواند محتوای صفحه را تشخیص دهد. در این خصوص و با بهره گیری یکی از شیوه های سئو تکنیکال موسوم به Structure Data گوگل قادر خواهد بود تا محتوای صفحه را هم بررسی کرده و به آن امتیاز دهد؛ امتیاز هم با ستاره ارائه می شود.
- ساختار مناسب آدرس صفحه:
در رابطه با گزینه های سئو تکنیکال، مورد URL نیز بسیار مهم و حیاتی محسوب می شود. اینکه آدرس صفحه کوتاه و جذاب باشد، گزینه مهمی است، اما مهمتر از آن، عدم استفاده از حروف بی معنی است. ضمن اینکه از کلمات کلیدی نیز می باید در آدرس صفحات سایت استفاده شود.
- استفاده از Breadcrumbs:
لینک هایی موسوم به Breadcrumbs در صفحه وجود دارند که نشان می دهند مخاطب در کجای سایت قرار گرفته است. این لینک ها، در واقع مسیرهایی هستند که در بالا و پایین صفحه وجود دارند. در بحث سئو تکنیکال، لینک های برادکرمب به لینک سازی در سایت کمک شایانی کرده و در مرحله بعد نیز تجربه مخاطب از سایت، بهینه سازی خواهد شد.
- ریسپانسیو بودن و سازگاری با تلفن هوشمند:
اگر بخواهیم تعریفی از ریسپانسیو بودن ارائه دهیم، به تناسب و هماهنگی قالب سایت با اندازه صفحه نمایش مخاطب ریسپانسیو گفته می شود. این بدان معنی است که در زمان استفاده از تلفن هوشمند، لپ تاپ یا تبلت، منو و شکل و ظاهر سایت برای هر کدام از این موارد متفاوت خواهد بود. با توجه به میزان حساسیت بالای گوگل نسبت به موضوع ریسپانسیو بودن، این موضوع می باید در رابطه با سئو تکنیکال رعایت گردد.
سوالات متداول
- سئو تکنیکال چیست؟
فرایندهای سئو تکنیکال، گزینه هایی هستند که به افزایش سرعت سایت کمک کرده و در ادامه باعث می شوند تا ربات های گوگل بتوانند از محتوای موجود در سایت، اطلاعات واضح تری به دست آورد و درک آن برایش آسان شود.
- برخی از مزایای مهم سئو تکنیکال چیست؟
بهبود رتبه و جایگاه سایت در گوگل، برتری در برابر رقبا، تاثیر بر روی نرخ تبدیل، فروش و لید، تاثیر بر روی تصمیم گیری مخاطبین، تسریع پروسه های استراتژی بازاریابی دیجیتال، کسب نتایج و سودهای مطلوب در گذر زمان و…
- منظور از سرعت سایت در بحث سئو تکنیکال چیست؟
گوگل برای بالا آوردن یک سایت به رتبه های بالاتر، ابتدا به سرعت آن توجه خواهد کرد و سرعت سایت را نسبت به رقبا بررسی می کند. اگر سایت محتوای خوبی داشته باشد ولی سرعت مناسبی را ارائه ندهد، آن محتوا بی فایده بوده و سود و منفعتی هم نصیب برند نخواهد شد. یک سایت پرسرعت، می باید تا در حدود ۲ تا ۷ ثانیه باز شود.