به خاطر دارید که بیست سال پیش، جستجو در گوگل چگونه بود؟ پشت میز می نشستید، کامپیوتر بزرگ خود را روشن می کردید، بعد از یک انتظار طولانی و از طریق اشتراک dial up به اینترنت متصل می شدید، چند کلمه کلیدی را تایپ می کردید و در پاسخ ۱۰ لینک آبی به وبسایت هایی دریافت می کردید که این کلید واژه ها را داشتند. اما آیا این واقعاً جواب سوال شما بود؟ مدت هاست گوگل در تلاش است تا با تکامل استفاده از اینترنت همگام شود. با پیچیده تر شدن پرسش های جستجو، سیستم های سنتی مبتنی بر کلمه کلیدی، به دلیل نیاز به تطبیق مفاهیم و معانی (علاوه بر کلمات) شروع به زوال می کنند؛ به همین دلیل هم گوگل اقدام به معرفی یک الگوریتم جدید کرد: Hummingbird یا الگوریتم مرغ مگس خوار!
الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل را بشناسید
هدف الگوریتم مرغ مگس خوار، پاسخ به سوال جستجوگران است، نه فقط ارائه تعدادی نتیجه. به عبارت دیگر، الگوریتم مرغ مگس خوار تلاش گوگل برای تطبیق معنای جستجو ها با اسناد موجود در اینترنت است.
مرغ مگس خوار، الگوریتم جدید گوگل برای جستجو است که در پانزدهمین سال تأسیس آن (۲۰۱۳) معرفی شد. Google Hummingbird نه تنها نتایج جستجوی بهتری را ارائه می کند، بلکه از نظر بازیابی اطلاعات نیز دقیق تر و سریع تر است.
الگوریتم مرغ مگس خوار، یک تغییر اساسی در موتور جستجو بود و بر ایجاد یک «وب معنایی» تمرکز داشت؛ به گونه ای که با تمرکز بر معنا شناسی کلمات کلیدی، عبارات کلیدی مرتبط را انتخاب می کند. همچنین با گسترش جستجو های مبتنی بر صوت، این الگوریتم اساساً یک موتور جستجوی هوشمندتر ایجاد می کند که می تواند هدف را تا حد زیادی رمزگشایی نماید و نتایجی که بیشتر با منظور کاربر مطابقت دارند را منعکس کند.
در واقع هدف این الگوریتم تایپ کلمات کلیدی منحصر به فرد و جملات مرتبط با آن ها، به جای هدف قرار دادن چند کلمه کلیدی خاص است و به عبارت بهتر، الگوریتمی تحلیلگر شمرده می شود.
تأثیر الگوریتم مرغ مگس خوار در بیزینس مارکتینگ
با توجه به اینکه الگوریتم مرغ مگس خوار فرصتی را برای ایجاد محتوایی ارائه می دهد که بیشتر بر هدف واقعی جستجوگر متمرکز باشد، وب سایت ها، صفحات یا وبلاگ های کسب و کار برای کسب توجه بیشتر باید حاوی محتوای مرتبط تری باشند که جستجوگران به دنبال آن هستند. از این رو، به وضوح مشاهده می شود که مرغ مگس خوار گوگل بر محتوا برای جستجوگران تأکید می کند و این باعث ترویج بازاریابی محتوا می شود.
دَنی سالیوان از کارشناسان سئوی Search Engine Land معتقد است که الگوریتم مرغ مگس خوار به هر کلمه در یک عبارت مورد جستجو توجه می نماید و اطمینان حاصل می کند که کل پرسش مطرح شده (کل جمله، عبارت یا معنی) به جای چند کلمه خاص در نظر گرفته شود. در واقع هدف این است که صفحات مطابق با معنی، بهتر از صفحات مطابق با کلمات کلیدی، عمل کنند.
تغییر الگوریتم باعث می شود صاحبان کسب و کار اطمینان حاصل کنند که گوگل و مهم تر از آن، مشتریان بلقوه شان، می توانند از طریق دستگاه تلفن همراه، به راحتی به هر صفحه از وب سایت آن ها، دسترسی پیدا کنند.
پس مشخص است که الگوریتم مرغ مگس خوار یکی از الگوریتم های بسیار مهم گوگل است که که تفاوتی ندارد از سئو یا گوگل ادوردز برای کلیک های بیشتر استفاده کنید! به هر حال باید آن را بشناسید.
تأثیر الگوریتم مرغ مگس خوار بر بازاریابی محتوا
مصرف کنندگان امروزی از تبلیغات تلویزیونی اجتناب می کنند، اغلب تبلیغات مجلات را نادیده می گیرند و در گشت و گذار آنلاین آنقدر ماهر شده اند که می توانند اطلاعات آنلاین را بدون درگیری با تبلیغات، دریافت کنند. از این رو Content Marketing Institute، بازاریابی محتوا را به عنوان یک تکنیک بازاریابی برای ایجاد و توزیع محتوای مرتبط و ارزشمند برای جذب، به دست آوردن و درگیر کردن یک مخاطب مشخص، با هدف هدایت کنش مشتری، سودآور تعریف کرده است.
طبق الگوریتم مرغ مگس خوار، گوگل به سئوکاران و نویسندگان اطمینان می دهد که اگر تا به حال تولید محتوا را به درستی انجام داده اند، نیازی به تغییر رویه نخواهند داشت. به عبارت بهتر، هدف این الگوریتم جدید، فیلتر کردن محتوای کرکی است (که صرفاً برای اهداف سئو تولید شده) و در واقع فقط محتوای با کیفیت بالا را ارائه می کند. بنابراین اگر به عنوان یک سئوکار نگران رتبه بندی صفحه خود هستید، لازم است بدانید که الگوریتم مرغ مگس خوار رتبه صفحه را همراه با موارد دیگری مثل کیفیت صفحه، مرتبط بودن با موضوع و محتوای ارائه شده، بررسی می کند.
به خاطر داشته باشید که صرفاً برای کلمات کلیدی خاصی، بهینه سازی نکنید؛ بلکه هدف را در نظر داشته باشید و به این طریق قادر خواهید بود آنچه که افراد جستجو می کنند، در اختیارشان قرار دهید. به این ترتیب، مرغ مگس خوار، یک توسعه خوشایند برای تولید کنندگان محتوا های باکیفیت خواهد بود.
اهداف Google Hummingbird
تمرکز الگوریتم مرغ مگس خوار، حول سه جزء کلیدی است:
- جستجوی محاوره ای
با توانایی پردازش زبان محاوره ای، نتایج جستجو می توانند برای پرس و جو هایی در سطح کلمات کلیدی اصلی (Head) و کلید واژه های دم بلند (Long-tail) بازیابی ویژه ای داشته باشند. مرغ مگس خوار نیز با توانایی اندازه گیری هدف از لحاظ معنایی، به دنبال این بود که به کاربران امکان دهد تا به جای مهندسی پرسش ها با استفاده از Google-fu، بتوانند با اطمینان موضوعات کلی و فرعی تر را جستجو کنند.
- جستجوی انسانی
به خاطر می آورید که جستجو در سال های اول فراگیری اینترنت چقدر دشوار بود؟ به خصوص زمانی که دانش شما در زمینه یک موضوع خاص کافی نبود.
مرغ مگس خوار با تمرکز بر مترادف ها و موضوعات مرتبط با موضوع مورد نظر، به دنبال حل این مشکل است. به علاوه، مرغ مگس خوار به مردم اجازه داد چیزهایی که نمی دانند را بیاموزند و نتایجی ارائه داد که به کاربران کمک می کند آنچه را که به دنبال آن هستند پیدا کنند. به این ترتیب باعث شد گوگل یک قدم به انسانی بودن، نزدیک تر شود.
- مبانی جستجوی صوتی
از آنجا که الگوریتم مرغ مگس خوار از زمینه و هدف برای ارائه نتایجی که با نیاز های کاربر مطابقت دارد استفاده می کرد، نتایج محلی دقیق تر شدند. به عنوان مثال اگر در قدیم به دنبال یافتن یک رستوران چینی در تهران بودید، باید عبارات جستجوی صوتی خود را با دقت انتخاب کرده و از لغات محاوره ای اجتناب می کردید؛ در غیر این صورت ممکن بود درمورد انواع غذا های چینی اطلاعاتی دریافت کنید!
گوگل اذعان کرده است که جستجوهای موبایلی و صوتی در حال افزایش هستند، اما با توجه به ماهیت جستجوها که بر مبنای زبان محاوره ای انجام می شوند، سیستم جستجوی کلید واژه ای قبلی، چندان مفید نخواهد بود.
در حقیقت آنچه ما امروزه بدیهی می دانیم، نتیجه سال ها تلاش برای تبدیل رویای جستجوی معنایی، به واقعیت است. ترکیبی از پردازش زبان محاوره ای و درک مقاصد انسان بر اساس داده های مکان.
در الگوریتم مرغ مگس خوار، بدرخشید!
تجزیه و تحلیل الگوریتم مرغ مگس خوار نشان داد که روش بازاریابی محتوای سئوی امروزی، باید حتی بیشتر به سمت نوشتن کاملاً هدفمند کاربر متمرکز شود و در عین حال تاکتیک های «بازی» یا تاکتیک های «کلمه کلیدی سئو» را که امروزه بسیاری از شرکت های سئو از آن استفاده می کنند، به حداقل برساند. با توجه به این نکات، برای دستیابی به بهترین نتیجه و افزایش بازدید سایت، لازم است موارد زیر را جدی بگیرید:
- به طور مشخص مخاطبان خود، خواسته های آنان و آنچه جستجو می کنند را بشناسید.
- هنگام ایجاد و یا بهینه سازی وب سایت، مخاطبان خاص خود را در نظر داشته باشید.
- از استراتژی Landing Page یا صفحه فرود، غافل نشوید.
- مباحث تئوری کفایت نمی کنند؛ متدهای عملی سئو را به کار بگیرید.
- محتوایی مفید با استفاده از چندین فرمت ایجاد کنید.
- از یک روش معماری اطلاعات واضح و بدون پیچیدگی استفاده نمایید.
- روی هدف تمرکز کنید، نه فقط کلمات کلیدی.
- مبهم ننویسید و از مترادف ها و در صورت مرتبط بودن داده های ساختار یافته نیز استفاده کنید.
- محتوای وبسایت را به صورت صفحه به صفحه بهینه نمایید.
- در نوشتار از زبان محاوره و غنی از لحاظ معنایی استفاده کنید.
- نمودار و نشانه گذاری معنایی فراموش نشود!
- در تولید محتوا از عبارات پرکاربرد در نتایج این الگوریتم، مانند «چگونه» و «چطور» بیشتر استفاده کنید.
- مواردی مثل ایجاد Link Building یا لینک سازی را نیز به خاطر داشته باشید.
سوالات متداول
- چه سایت هایی در الگوریتم مرغ مگس خوار، عملکرد بهتری خواهند داشت؟
طراحی زیبا یا سرگرم کنندگی یک سایت، برای دستیابی به بالاترین میزان SERP کافی نیست. بازاریابان با حضوری قوی در رسانه های اجتماعی، به روزرسانی منظم سایت یا وبلاگ و همچنین ویژگی های تعاملی و طراحی حرفه ای، باید از تنوع و جامعیت استراتژی بازاریابی خود اطمینان حاصل کنند.
- آیا این نوع الگوریتم معنایی، فقط در گوگل فعال است؟
علاوه بر تغییر نحوه پاسخگویی به جستجوهای متنی، Google Hummingbird قصد دارد برای جستجوی صوتی مبتنی بر تلفن همراه، با سری آیفون اپل رقابت کند. جستجوی صوتی گوشی های آیفون از سال ۲۰۱۲ با استفاده از الگوریتم WolframAlpha، مبتنی بر جستجوی معنایی فعالیت می کرد.
- آیا الگوریتم جدید گوگل، نگران کننده است؟
برخی بازاریابان آنلاین معتقدند که گوگل، تهاجمی است و به دنبال به دست آوردن اطلاعات بیشتر برای اهداف خود است؛ نه فقط برای دقت نتایج جستجو! به علاوه گوگل به طور بالقوه قادر خواهد بود تبلیغات خود را مؤثرتر از هر شخص دیگری هدف قرار دهد و همین امر باعث نگرانی کارشناسان درمورد تسلط بازاریابان دیجیتال، بر صنعت تبلیغات نیز شده است.