رابط کاربری یا UI به عنوان یک عنصر مهم در تعامل با کاربر نقش تاثیرگذاری برای همه محصولات و خدمات ایفا می کند. مهمترین عنصر هر محیط کاربری این است که کاربران بتوانند به سادگی و بدون سردرگمی با آن ارتباط برقرار نمایند. اگر شما در جستجوی اطلاعاتی هستید که به این سوال اساسی رابط کاربری UI چیست؟ پاسخ کاملی ارائه دهد، خواندن ادامه این مطلب را به شما پیشنهاد می کنیم. چرا که علاوه بر معرفی این مفهوم، به بیان اهمیت رابط کاربری، اصول مهم در طراحی رابط کاربری و تفاوت بین UX و UI خواهیم پرداخت.
رابط کاربری (UI) چیست؟
هر گونه محصولی که در جهان تولید می شود باید برای مصرف کننده قابلیت استفاده داشته باشد. به عنوان مثال اگر برای یک صندلی یا مبل تولید شده، محل نشستن مناسبی طراحی نشود، کاربران این وسیله نمی توانند از آن استفاده کنند و به همین دلیل ارزش واقعی آن برای کاربر قابل درک نخواهد بود. قابلیت استفاده برای هر نوع محصولی که تولید می شود صدق می کند. بنابراین تمامی موارد و قابلیت هایی که امکان استفاده از یک محصول را برای مصرف کننده یا کاربر فراهم می کند، رابط کاربری نامیده می شود.
رابط کاربری یا UI مخفف عبارت User Interface است که برگرفته از علوم کامپیوتر بوده و ابزاری برای تعامل کاربران با وبسایت، نرمافزار، اپلیکیشن و … به حساب می آید. هدف از ایجاد دانش UI ارائه محصولاتی به کاربران است که به سهولت قابل استفاده باشد. اگر یک وب سایت یا اپلیکیشنی که حاوی مطالب بسیار ارزشمند است و کمک بزرگی به رفع بخشی از نیازهای کاربران می کند، از رابط کاربری ضعیفی در ارائه مطالب به کاربران برخوردار باشد، خیلی زود با شکست در جلب رضایت مشتری مواجه می شود.
اهمیت رابط کاربری UI چیست؟
رابط کاربری از این جهت حائز اهمیت است که می تواند تعامل مثبت و سازنده ای بین کاربران و وب سایت یا اپلیکیشن برقرار کند و بازدیدکننده بالقوه را به یک خریدار واقعی تبدیل نماید. بنابراین وظیفه طراح رابط کاربری ایجاب می کند که ابتدا نیازهای کاربران را به طور کامل درک کنند و UI محصول را به گونه ای طراحی نمایند که کاربر بتواند به آسانی و بدون نیاز به توضیحات اضافه یا گذر از پیچیدگی های متعدد، به محصول یا خدمت نهایی دسترسی پیدا کند.
زمانی که در مورد وب سایت یا اپلیکیشن صحبت می شود، داشتن رابط کاربری مناسب یک امتیاز ویژه برای کسب و کارها محسوب می شود. چرا که اولین و تاثیرگذارترین واسطه بین شما و مشتریان همان اپلیکیشن یا وب سایت شما است. در حقیقت یک رابط کاربری مناسب:
- ذهن کاربر را منحرف نمیکند: زمانی که کاربر با اطلاعات اضافه و نامرتب، رنگ بندی نامناسب و دسته بندی های متعدد و پیچیده در وب سایت یا اپلیکیشن مواجه می شود، پیام اصلی شما به او منتقل نخواهد شد و این سردرگمی مانع از دستیابی کاربر به هدفش می گردد.
- حس اعتماد و اطمینان را در کاربر تقویت می کند: وب سایتی که به سادگی تمامی اطلاعات مورد نیاز کاربر را در یک قالب مرتب به او ارائه می دهد و استفاده آسان از داده ها را فراهم کرده باشد، برای کاربران قابل اعتماد تر است.
- کاربران را به مشتری تبدیل می کند: یک کسب و کار نوپا برای ماندگار شدن در حوزه کاری خود باید تصویر خوبی از خود در ذهن مخاطب ایجاد کند. چرا که مخاطب با کسب و کارهای متعددی در بازار مواجه است و یک رابط کاربری بهینه شانس بیشتری برای دیده شدن و جلب توجه مخاطب را خواهد داشت.
- موجب رشد برند شما می شود: هرچه میزان دسترسی کاربران به اطلاعات سایت و اپلیکیشن شما ساده تر اتفاق بیفتد، بر میزان محبوبیت برندتان نزد مشتری افزوده می شود.
تفاوت UX و UI چیست؟
با وجود تفاوتی که بین UI و UX وجود دارد برخی از افراد تفاوت بین این دو مفهوم را درک نکرده اند. ابتدا باید بگوییم UI چیست؟ UI به مجموعه ای از دکمه ها، آیکون ها، تصاویر، بخش های تصویری صفحات گفته می شود که کاربران برای برقراری ارتباط با وب سایت یا اپلیکیشن از آن ها استفاده می کنند. تجربه کاربری یا UX بیانگر احساس و تجربه کاربر در هنگام استفاده و یا بعد از استفاده از سرویس های یک سایت یا اپلیکیشن است.
مفهوم UI و UX از یکدیگر جدا نیستند و هرگاه از UI صحبت می شود، ردپایی از UX هم دیده می شود. در واقع تمامی مواردی که در رابط کاربری ارائه می شود، بخشی از تجربه کاربری را رقم خواهند زد و یک UI و UX خوب با یکدیگر میتوانند به جذب بیشتر کاربر کمک کنند.
مقاله: بهترین ترندهای طراحی UI و UX رو از دست ندید!
اصول مهم در طراحی UI چیست؟
پیش از آن وارد مرحله طراحی رابط کاربری شوید باید بدانید که اصول ابتدایی UI چیست؟ یک طراح حرفه ای با آگاهی از ۵ اصل اولیه و رعایت آن ها در کار، اقدام به طراحی پروژه UI می کند. این ۵ اصل بدین شرح هستند:
- اصل ساختاری: در این اصل رعایت معنا، هدف و نظم ساختاری در UI مد نظر قرار دارد. کاربران یک وب سایت باید با یک نگاه به محصول مورد نظر خود بفهمند که برای رفع نیازهای خود به چه بخشی مراجعه کنند. این اصل برای کنار هم قرار گرفتن دسته بندی های مرتبط و جداسازی مسائل غیر مرتبط به کار گرفته می شود.
- اصل سادگی: هدف از رعایت اصل سادگی در طراحی رابط کاربری این است که کاربر بدون نیاز به طی کردن مراحل پیچیده و به سادگی بتواند از محصول استفاده کند. زمانی می توانید در تصاحب بازار هدف نسبت به رقبا پیشی بگیرید که در عین پیچیدگی فناوری تولیدی محصولات خود، رابط کاربری ساده ای را به کاربران ارائه دهید. کاربران امروزی وب سایت و اپلیکیشن ها برای گذراندن فرایندهای دشوار زمان کمتری می گذارند، بنابراین ساده سازی فرایندهای پیچیده در رابط کاربری یک اصل جدانشدنی این طراحی است.
- اصل پدیداری: این اصل دلالت بر در دسترس بودن تمامی موارد مورد نیاز کاربران در طراحی UI دارد. بهتر است که گزینه های مورد نیاز کاربران با یک ساختار اصولی در معرض دید او قرار بگیرد. همچنین از قرار دادن هر نوع اطلاعات مزاحم در سایت یا اپلیکیشن که برای کاربر دردسرساز باشد و یا او را از ادامه فرایند جستجو منصرف می کند خودداری شود.
- اصل بازخورد: منظور از اصل بازخورد در رابط کاربری (UI) چیست؟ اصل بازخورد بدین معنا است که اگر هر نوع تغییری در سیستم شما اتفاق افتاد و یا خطایی در روند کار ایجاد شد باید بتوانید به زبانی که برای کاربر قابل درک باشد او را از خطاهای پیش آمده آگاه کنید. همچنین نحوه گذر از اتفاقات پیش آمده را برای او بازگو نمایید.
- اصل منعطف بودن: برگشت پذیر بودن در همه مراحل طراحی UI می تواند هزینه اشتباهات و خطاهای پیش آمده کاهش دهد. در واقع اگر کاربر در هر مرحله استفاده از وب سایت یا اپلیکیشن با خطایی مواجه شد و یا گزینه اشتباهی را انتخاب کرد باید بتواند به سادگی آن خطا را برطرف نماید. رعایت این انعطاف در طراحی رابط کاربری به منظور اجرای مجدد کارها در نظر گرفته می شود.
وظیفه اولیه یک طراح رابط کاربری (UI) چیست؟
با استناد به اصول بالا می خواهیم بدانیم که وظیفه اولیه یک طراح رابط کاربری UI چیست؟ طراحان رابط کاربری باید بر روی مواردی متمرکز باشند که مخاطب در اولین نگاه به سایت یا اپلیکیشن تمامی گزینه های مورد نیاز خود را دریافت کند. بنابراین قبل از طراحی رابط کاربری ابتدا باید رفتار کاربران را آنالیز کنند تا اطلاعات کافی در مورد آنچه که مخاطبان می خواهند را دریافت نمایند، سپس طرح های مشابه با طرح خود را مورد بررسی قرار دهند و از سبک های موفق در طراحی UI ایده برداری کنند. در نهایت برای طراحی رابط کاربری مناسب کسب و کار مدنظر برنامه ریزی نمایند.
جمع بندی و نتیجه گیری
به عنوان صاحب یک بیزنس ضمن آگاه بودن از اهمیت رابط کاربری برای وب سایت یا در طراحی اپلیکیشن، اگر از اصول مقدماتی و مهم در طراحی UI پیروی کنید، خواهید توانست تمامی ایدههای کسب و کار خود را در غالب طراحی مناسب UI به مخاطبان خود ارائه دهید.
در این مطلب تلاش بر این بود که نکات مهم پیرامون رابط کاربری را به صورت کلی بیان کنیم و پاسخ مناسبی به پرسش «UI چیست؟ » بدهیم. به خاطر داشته باشید که کاربران بالقوه با دنیایی از سایتها و اپلیکیشنهای مشابه با کسب و کار شما روبرو هستند و این طراحی خوب رابط کاربری است که میتواند گوی رقابت را از بین تعداد بیشماری از همکاران شما برباید.
سوالات متداول
- UI چیست و در چه مواردی کاربرد دارد؟
UI به معنای رابط کاربری بوده و به تمامی چیزهایی گفته می شود که باعث استفاده آسان از محصولات و به کار گرفتن آن ها می شود. تمامی کالاهایی که تولید می شوند باید دارای قابلیتی باشند که مصرف کننده بتواند به سادگی از آن استفاده کند.
- اهمیت طراحی UI چیست؟
رابط کاربری بهینه ازسردرگمی کاربر در بین دسته بندی های متعدد جلوگیری می کند، باعث ایجاد حس اعتماد و اطمینان کاربر نسبت به کسب و کار می شود، به رشد برند کسب و کار شما کمک می کند و در نهایت کاربران فعلی را به خریداران بالقوه تبدیل می نماید.
- اصل پدیداری در UI چیست؟
اصل پدیداری بیان می کند که تمامی گزینه های مورد نیاز کاربران در طراحی UI باید در دسترس او قرار بگیرد و حتی الامکان از درج مطالب مازاد بر نیاز کاربر در رابط کاربری جلوگیری شود.