متدهای امروز برنامه نویسی در مقایسه با گذشته تغییرات بیشماری را به خود دیدهاند و دنیای برنامه نویسی در طول سالیان اخیر به سرعت در حال رشد و پیشرفت بوده است. هم زمان با پیشرفت تجهیزات کامپیوترها، سیم کشیها و ابزارهای مورد نیاز امکانات بهتری برای برنامه نویسی در اختیار علاقهمندان به این موضوع قرار گرفت و آنها نیز توانستند نرم افزارهای کامپیوتری بهتر و پیشرفتهتری را تولید کنند.برنامه نویسی و خلق یک نرم افزار جدید به ساعتها تفکر و اندیشه و برنامه ریزی و در نهایت تلاش نیاز دارد و خروجی نهایی نشان دهنده سطح دانش و هنر برنامه نویس خواهد بود. در این مقاله قصد داریم برای شما توضیح دهیم که react js چیست .
با ما همراه باشید.
react js چیست؟
در سال ۲۰۱۳ بود که React JS به عنوان یک کتابخانه متن باز فعالیت خود را شروع کرد و به سرعت مسیر پیشرفت را پیش گرفت و در طی سالهای اخیر نیز بیشتر از پیش نام خود را در زمینه برنامه نویسی بر سر زبانها انداخت. شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که React JS چیست، با نگاهی به آماری که تا به امروز مشخص شده میتوان گفت در حال حاضر بالغ بر ۱۰۰ هزار سایت و همینطور بیش از ۱۵۰۰ برنامه نویس در حال استفاده از React JS و این آمار هر روز در حال افزایش است.
یکی از دلایلی که باعث شناخته شدن این کتابخانه متن باز در دنیای برنامه نویسی شد، استفاده سایتها و نمادهای بزرگی چون پی پل، اوبر، فیسبوک و … از این پروژه در قسمت رابط کاربری سایتها و یا نرم افزارهایشان بود. به طور کلی میتوان گفت که React JS یک کتابخانه متن باز یا open source از جاوا اسکریپت است که میتواند رابط کاربری را برای برنامهها ایجاد نماید که عمده کاربرد آن در سایتها و یا طراحی نرم افزار تحت وب و یا نرم افزارهای تلفن همراه است.
همچنین برای آشنایی با انواع زبان های برنامه نویسی طراحی وب سایت، می توانید از مقاله بهترین زبان طراحی سایت کدام است؟ بازدید کنید:)
ویژگیهای React JS چیست؟
میتوانیم بگوییم که React JS به برنامه نویسان این اجازه را میدهد تا بتوانند برنامههای وب خود را به نوعی طراحی کنند، که داده را بدون نیاز به بارگذاری مجدد صفحه تغییر دهند. نکته قابل توجه این است که علیرغم اینکه React JS کتابخانهای برای جاوا اسکریپت طراحی شده، اما برای استفاده از آن و ساختن قالبها شما میتوانید از زبان JSX که در واقع همان جاوا اسکریپت به زبان ساده است استفاده نمایید.
هنگام استفاده از JSX این امکان برای شما وجود دارد تا از کدهای معمول html قالب سازی خود استفاده کرده و سپس این کدها، طی فرایندی به کدهای مورد نظر در جاوا اسکریپت تبدیل میشوند و همین امر باعث سادگی و سبک سازی فرایندها میشود که این خود یکی از ویژگیهای بارز React JS است.
قابلیت React native که نوعی کتابخانه عمومی برای React JS است نیز وجود دارد که در سال ۲۰۱۵ توسط شرکت فیس بوک تولید و منتشر شده که نوعی معماری به توسعه دهندگان ارائه داد و از آن میتوان در تهیه برنامههای قابل استفاده در اندروید، آی او اس و UPD استفاده کرد.
ویژگی دیگری که باعث محبوبیت React JS شده قابلیت Single-way data flow است. در این پروسه، یک سری از مقادیر یا value که قابل تغییر نیستند توسط برنامه به عوامل رندر کننده کامپوننتها داده شده که این مقادیر مانند ویژگی تگ در html است. به کمک این قابلیت کامپوننتها میتوانند با استفاده از یک عملکرد call back تغییرات مورد نیاز خود را انجام دهند و نیازی نیست که به صورت مستقیم برای روی ویژگی خاصی تغییری ایجاد نمایند.
چرا بهتر است از react js استفاده کنیم؟
تا به اینجا برخی از ویژگیهای خاص React JS را عنوان کردیم، اما شاید باز هم برای شما نیز این سوال مطرح شود که چرا باید در شرایط فعلی که تنوع زیادی از پلتفرمهای open source برای ساختن برنامههای تحت وب وجود دارد، از پلتفرم React JS استفاده کنیم.
یکی از مسائلی که برای ما در استفاده از این پلتفرم اهمیت دارد، سادگی آن است. شما میتوانید به راحتی با استفاده از زبان ساده، جاوا اسکریپت JSX و همینطور HTML و حتی ترکیب این دو یک برنامه جدید را بنویسید.
در کنار این موضوع باید توجه داشته باشیم که یادگیری React JS بسیار ساده است. در واقع برای شخصی که پیشتر سابقه برنامه نویسی را به صورت پایهای داشته و اطلاعات کلی از برنامه نویسی را بلد باشد، درک پلتفرم مورد نظر خیلی سخت نخواهد بود. به خصوص در مقایسه با زبانهای دیگری که در بستر جاوا اسکریپت وجود دارند مانند angular که از جمله زبانهای پایهای محسوب میشود یادگیری بسیار سادهتری دارد. شما با داشتن دانش پایهای از زبانهای html و css میتوانید به راحتی React JS را نیز فراگرفته و از آن استفاده کنید.
یکی از ویژگیهایی که استفاده از این پلتفرم را برای برنامه نویسان ساده میکند، قابلیت تست پذیری React JS است. تست کردن برنامه در زمانهای مختلف به راحتی امکان پذیر است.
در React JS شما میتوانید برنامههای native بسازید و این به معنی آن است که این امکان برای شما وجود دارد تا ازکدهای نوشته شده خود در قالب این پلتفرم، در پلتفرمهای مختلفی نیز استفاده کنید و یکی از کاربردهای این موضوع هنگامی است که میخواهید یک برنامه را همزمان برای دو پلتفرم مانند آندروید و آی او اس طراحی نمایید.
دلیل محبوبیت React JS و افزایش استفاده این پلتفرم در بین برنامه نویسان
شاید با مطالعه این مطلب این سوال در ذهن شما نیز مطرح شود که دلیل محبوبیت React JS چیست و چه عواملی باعث رشد نرخ استفاده از این پلتفرم در بین برنامه نویسان در سالهای اخیر شده است. پلتفرم React JS هنگامی پا به عرصه ظهور گذاشت که زبانهای دیگری مانند angular همچنان دوران خوبی را سپری میکردند و در بین برنامه نویسان رایج بودند.
در این روش اغلب کدنویسیهای طولانی و زمان بر باید اجرا میشد و برنامه نویسان برای اینکه بتوانند یک کامپوننت را تغییر دهند باید حتماً تعدادی از کدهای موجود و نوشته شده را اصلاح میکردند. در این زمان به شدت نیاز به پلتفرمی که بتواند این فرایندها را ساده سازی نموده و دستورات را سادهتر دریافت و اجرا کند حس میشد.
هنگامی که شرکت فیس لوک برای اولین بار از پلتفرمهای React JS برای خود استفاده کرد، کلید حل این مشکل برای برنامه نویسان پیدا شد. کدهای React JS برای افراد حتی کمتر حفهای نیز قالب درک و اجرا بود و همچنین میتوانستند تعداد زیادی از کامپوننتها را در مدت زمان کوتاهی با هم ترکیب نموده و آنها را اجرا نمایند.
نقاط ضعف React JS
همانطور که گفتیم این پلتفرم در حالت کلی فضایی ایدهآل برای برنامه نویسی را برای شما مهیا میکند که فارغ از هرگونه پیچیدگی و فرایندهای زمان بر و طولانی است، اما همانند هر مدل برنامه نویسی دیگری این مدل نیز از ایراداتی برخوردار است و نمیتوان گفت که برای همهی شرایط کاملا مناسب و ایدهآل است.
البته شاید تنها نقطه ضعف عمدهای که بتوانیم برای React JS در نظر بگیریم این است که تنظیمات رابط کاربری در این پلتفرم کمی سخت و برای کاربر گیج کننده است که اگر نتوانستید با این مشکل کنار بیایید میتوانید از ابزارهای سادهتری که برای طراحی در جاوا اسکریپت ساخته شدهاند استفاده نمایید.
به طور کلی میتوان گفت در حال حاضر و با توجه به تعدد فریم ورکهای موجود برای برنامه نویسی نرم افزارهای کامپیوتری، سایتها و برنامههای تلفنهای همراه، به نوعی دست برنامه نویسان برای انتخاب با توجه به شرایط و نیاز باز است. در این بین اگر شخصی هستید که دانش پایهای از CSS و HTML دارید و سابقه برنامه نویسی در این دو محیط را دارید، یادگیری React JS برای شما امری ساده خواهد بود.
این پلتفرم با استفاده از کدهای ساده جاوا اسکریپت یا JSX و HTML به خوبی محیط مورد نیاز شما را طراحی نموده و در اختیارتان قرار میدهد. همین سادگی در محیط کاری در کنار قابلیت تست پذیری بالای این پلتفرم توانسته آن را به محیطی مورد پسند بین برنامه نویسان تبدیل کند.
ممنون که تا اینجای مقاله در کنار ما بودید. اگر به حوزه طراحی وب اپلیکیشن علاقمند هستید، مقاله ساخت وب اپلیکیشن و نحوه طراحی آن به همراه مراحل را از دست ندید.
سوالات:
- دلیل محبوبیت React JS چیست و چرا این پلتفرم در بین محیطهای برنامه نویسی محبوب شد؟
سادگی در محیط کاربری و کدنویسیهای ساده و قابل درک در کنار سرعت بالا و تست پذیری از عمده عواملی هستند که این پلتفرم را در بین برنامه نویسان محبوب کردهاند.
- پیش نیازهای ما برای استفاده از React JS چیست؟
برنامه نویسی در محیط React JS ساده بوده و شما با بلد بودن کار در محیطهای جاوا اسکریپت، html و css میتوانید به راحتی گلیم خود را در این محیط نیز بیرون کشیده و به عنوان برنامه نویسی موفق پروژههای خود را اجرا نمایید.
- زبان قابل استفاده در React JS چیست و آیا از همان جاوا اسکریپت معمول استفاده میشود؟
React JS یک کتابخانه متن باز در محیط جاوا اسکریپت محسوب میشود و اگرچه شما میتوانید از زبان جاوا اسکریپت معمول نیز در آن استفاده کنید ولی این امکان برای شما فراهم شده تا با استفاده از زبان JSX که به نوعی جاوا اسکریپت ساده تلقی میشود نیز استفاده کنید و React JS این قابلیت را دارد تا کدهای شما را با کدهای html ترکیب نماید.