مزایا و معایب پایتون

مزایا و معایب پایتون بهمراه بررسی موشکافانه!

  • 26 مرداد 1400
  • بروزرسانی: ۸ شهریور ۱۴۰۰
  • بدون نظر
  • 9 دقیقه
  • 2794 بازدید


زبان برنامه ­نویسی پایتون یک زبان عمومی، سطح بالا و دارای مشخصه خوانایی کد است. این زبان در سال ۱۹۹۱ توسط گایدو­ون راسوم (Guido Van Rossum) ابداع شد و توانست فرایند برنامه نویسی را هر چه بیشتر ساده و سرگرم­ کننده سازد. اکثر برنامه نویس ­های حرفه ­ای در زمینه ­های مختلفی از زبان برنامه ­نویسی پایتون استفاده می ­کنند و سازمان­ های بزرگ دنیا نیز این زبان را برای خود انتخاب کرده اند، چرا که با پایتون مراحل کدنویسی با گام ­های کمتری در مقایسه با سایر زبان ­ها مانند جاوا و C++ انجام می ­شود.اگر با هر هدفی اقدام به یادگیری زبان ­های مختلف برنامه نویسی می ­کنید، باید بدانید که داشتن اطلاعاتی در مورد مزایا و معایب، کاربردها و سایر موارد مربوط به آن زبان، از ملزومات یادگیری آن خواهد بود، چرا که با دریافت اطلاعاتی در مورد مزایا و معایب یک زبان برنامه ­نویسی می ­توانید برنامه­ های قدرتمندی بسازید. به همین دلیل است که پیش از یادگیری زبان برنامه ­نویسی پایتون باید اطلاعاتی در مورد مزایا و معایب پایتون به دست آورید تا فرایند یادگیری و استفاده از اطلاعات برای شما کارآمدتر شود و سایت ها و اپلیکیشن­ های ساخته شده با پایتون از قدرت خوبی برخوردار باشند.

ما در مقاله طراحی سایت با پایتون به بررسی کامل سایت هایی که با این زبان برنامه نویسی طراحی شده اند پرداخته ایم و شما میتوانید با مراجعه به آن تمامی اطلاعات لازم را کسب کنید.

مزایا و معایب پایتون

دلیل انتخاب زبان پایتون از سوی شرکت­ های مختلف دنیا

با توجه به آمار منتشر شده، زبان برنامه نویسی پایتون در مقایسه با سایر زبان ­ها، در بالاترین رده کاربری قرار گرفته است و اکثر برنامه­ نویس­ ها از این زبان استفاده می ­کنند.

زبان برنامه نویسی پایتون در طول ۲۵ سال گذشته دستخوش تغییرات اساسی شده و ویژگی ­های الحاقی فراوانی به آن افزوده شده است. در حال حاضر شرکت­ های مختلف دنیا از پایتون ۳.۵ که دارای آخرین ورژن تغییرات است، استفاده می ­کنند.

شرکت ­های توسعه­ دهنده انواع نرم­افزارها در سراسر دنیا زبان برنامه نویسی پایتون را بر سایر زبان­ ها ترجیح می ­دهند، زیرا پایتون زبانی روان، تطبیق ­پذیر، همه­ کاره و متنوع است و همانطور که قبلا هم اشاره شد، مراحل کدنویسی در این زبان با گام­ های کمتری انجام می ­پذیرد.

در ادامه با بیان مزایا و معایب پایتون، با این زبان برنامه نویسی پرطرفدار بیشتر آشنا می ­شوید.

مزایا و معایب پایتون

مزایای پایتون چیست؟

  1. یادگیری آسان، کاربرد آسان: از جمله مزایا و معایب پایتون میتوان به این اشاره کرد که زبان برنامه نویسی پایتون سینتکسی مشابه با زبان انگلیسی دارد، به همین دلیل خوانش و درک کدها در این زبان به سادگی انجام می ­پذیرد. این ویژگی زبان پایتون باعث شده است تا برنامه ­نویس ­ها در مقایسه با زبان­های دیگر، پایتون را انتخاب کنند.
  2. بهبود بهره­ وری: یکی دیگر از مزایای زبان پایتون بهره­ وری فوق­ العاده این زبان است. در واقع برنامه ­نویس ­ها به خاطر سادگی زبان پایتون می ­توانند به راحتی بر حل مسئله تمرکز داشته باشند. در زبان برنامه نویسی پایتون کمتر می ­نویسیم اما کارهای بیشتری انجام می ­شود و این همان بهره­وری در زبان است.
  3. زبان تفسیر شده: پایتون یک زبان تفسیر شده است و می ­تواند کدها را به طور مستقیم و یک خط پس از دیگری اجرا کند. علاوه بر این، اگر در نگارش کدها اشکالی وجود داشته باشد، به جای اجازه جهت ادامه کار، خطای اشتباه مربوطه را به نمایش می ­گذارد. جالب است بدانید که رفع باگ ­ها و اشکال ­زدایی در زبان پایتون خیلی آسان تر از هر زبان دیگری است.
  4. قابل حمل: در اکثر زبان ­های برنامه نویسی لازم است تا برای اجرای یک برنامه مفروض در سیستم عامل ­های مجزا، تغییراتی در کدها ایجاد کنید در حالی که چنین مشکلی در برنامه نویسی با پایتون وجود ندارد. در زبان پایتون شما یک بار کد را می ­­نویسید و هر جا که خواستید و در هر سیستم عاملی می ­توانید آن را اجرا کنید. این مشخصه پایتون را با چنین جمله ­ای می ­نویسند: «یک بار بنویس، هر جا اجرا کن.»
  5. کتابخانه­‌های عظیم: کتابخانه استاندارد پایتون بسیار وسیع و بزرگ است به طوری که هر تابعی برای انجام هر کاری در آن یافت می ­شود. چنین مشخصه­ ای پایتون را از کتابخانه ­های خارجی بی­ نیاز می ­کند. از سوی دیگر باید بدانید که در صورت نیاز به هر منبع خارجی، فرایند انتقال به پایتون به راحتی هر چه تمام ­تر انجام می ­پذیرد.
  6. متن باز: پایتون دارای مجوز متن باز بوده و به طور رایگان در دسترس کاربران قرار می ­گیرد. با چنین مشخصه ­ای شما می ­توانید هر کد منبعی را دانلود کرده، اصلاح کنید و نسخه کد خود را در پایتون توزیع کنید. این ویژگی پایتون وقتی مفید است که شما می ­خواهید از کدها استفاده مجدد داشته باشید و در ساخت اپلیکیشن های جدید در زمان صرفه جویی کنید.
  7. ادغام آسان با سایر زبان­‌ های برنامه نویسی: یکی از مشخصه­ های بسیار منحصر ­به ­فرد زبان پایتون این است که شما علاوه بر ادغام با کتابخانه ­هایی مثل جیتون (Jython) و سیتون (Cytho) ، می ­توانید این زبان را با دیگر زبان­های برنامه نویسی مثل جاوا و C ادغام کنید. این مزیت زبان پایتون باعث شده که پایتون از قدرت فراوانی برخوردار باشد، چرا که هیچ زبانی کامل نیست و استفاده صرف از یک زبان جهت برنامه نویسی هرگز توصیه نمی­ شود، در حالی که با پایتون ادغام­ ها به راحتی انجام می ­شود. کتابخانه وسیع پایتون به همراه نقاط قوت سایر زبان ­ها، تجربه دلچسبی از برنامه نویسی را به همراه خواهد داشت.
  8. فرصت­های IOT: زبان پایتون اساس پلت ­فرم­ های جدیدی مثل راسپبری ­پای (Raspberry Pi) است و این پلتفرم ­ها آینده درخشانی را برای اینترنت اشیا (IOT) به وجود می ­آورد و این راهی است برای اتصال زبان پایتون به دنیای واقعی.
  9. شی ­گرا: زبان پایتون الگوهای برنامه نویسی رویه ­ای و شی­ گرا را پشتیبانی می ­کند. در پایتون از یک سو، توابع در استفاده مجدد از کدها کارایی دارند و از سوی دیگر، اشیاء و کلاس ­ها به مدل ­سازی دنیای واقعی کمک می ­کنند.
  10. تایپ پویا: در زبان پایتون به هنگام اجرای کد، نوع داده به طور خودکار اختصاص داده می ­شود. با چنین مزیتی دیگر برنامه ­نویس ­ها نگران اعلام متغیرها و نوع داده آن­­ ها نخواهند بود.
  11. قابل جاسازی: این مزیت پایتون، برنامه­ نویس­ ها را قادر می ­سازد تا کد پایتون خود را در کد منبع یک زبان دیگر مثل C++ قرار دهند.
این مطلب رو حتما ببینید:
هر آنچه که قبل از طراحی سایت رستوران باید بدانید!

اگر تصمیم به نصب پایتون گرفته اید ولی با مراحل آن به خوبی آشنا نیستید می توانید مقاله راهنمای نصب پایتون را مطالعه کنید.

معایب پایتون چیست؟

در رابطه با مزایا و معایب پایتون باید بدانید که مزیت این زبان برنامه نویسی خیلی بیشتر از ایرادهای وارده بر آن است و همین موضوع باعث انتخاب زبان پایتون و ترجیح آن بر سایر زبان ­های برنامه نویسی شده است. در ادامه به شماری از معایب زبان پایتون اشاره می ­شود.

  1. سرعت کم: گاهی یک نقطه قوت منجر به ایجاد ضعف ­هایی می ­شود. چنین موردی در زبان پایتون به چشم می ­خورد. پایتون یک زبان تفسیر شده و تایپ شده به صورت خودکار است و همین مشخصه ­ها باعث می ­شوند تا کدها به صورت خط به خط اجرا شده و سرعت اجرای پایتون پایین بیاید. مشخصه تایپ خودکار در زبان پایتون دلیل دیگری بر سرعت پایین این زبان است، زیرا در این حالت باید کارهای بیشتری را در طی فرایند اجرا انجام دهیم و به طور کلی وقت بیشتری در این زبان صرف می ­شود. به خاطر وجود چنین نقصی در پایتون، جهت ایجاد برنامه ­هایی که در آن­ها سرعت از اهمیت فراوانی برخوردار است از پایتون استفاده نمی ­شود.
  2. مصرف ناکارآمد حافظه: زبان پایتون حجم زیادی از حافظه را می ­گیرد و در جایی که شما در پی ایجاد برنامه­ای با اولویت بهینه ­سازی حافظه هستید، این مشخصه یک نقطه ضعف بزرگ تلقی می ­شود.
  3. در برنامه نویسی برای دستگاه ­های تلفن همراه بسیار ضعیف عمل می ­کند: از زبان پایتون بیشتر در برنامه نویسی سرورها استفاده می ­شود. از آنجایی که زبان پایتون قدرت پردازش کندی داشته و در مقایسه با دیگر زبان­ها کارایی حافظه کمتری دارد، از پایتون در برنامه نویسی دستگاه­ های تلفن همراه استفاده نمی ­شود.
  4. خطاهای زمان اجرا: زبان پایتون از تایپ خودکار برخوردار است به همین دلیل محدودیت­ های زیادی در طراحی این زبان به چشم می ­خورد. در واقع مشخصه پویایی پایتون این اجازه را به پایتون می ­دهد که نوع داده یک متغیر را در هر زمانی تغییر دهد و همین عامل، خطاهای زمان اجرا را به وجود می ­آورد.
  5. دسترسی به پایگاه داده: برنامه نویسی در پایتون آسان و بدون استرس است، اما لایه ­های دسترسی به دیتا بیس پایتون در مقایسه با فناوری­ های شناخته­ شده­ ای مانند JDBC و ODBC بسیار ابتدایی و توسعه نیافته است. از آنجایی که شرکت ­های بزرگ خواهان تعامل روان داده ­های پیچیده هستند، بنابراین از پایتون به ندرت در این شرکت­ ها استفاده می ­شود.
  6. با پایتون، در استفاده از زبان­های دیگر دچار مشکل می ­شوید: وقتی از پایتون استفاده می ­کنید، به مشخصه های این زبان و کتابخانه وسیع آن عادت کرده و در یادگیری و کار با سایر زبان ­ها انتظارات بیشتری دارید و در نتیجه به مشکل بر می ­خورید.
  7. سادگی زبان پایتون: جالب است بدانید که اگر چه سهولت این زبان مزیتی برای آن به شمار می ­آید، اما گاهی همین سادگی و سهولت، مشکل ­آفرین خواهد بود.
این مطلب رو حتما ببینید:
آموزش کامل و تصویری ثبت مکان در گوگل مپ برای هر کسب و کاری

مزایا و معایب پایتون

جمع بندی و نتیجه گیری در مورد مزایا و معایب پایتون

پایتون یک زبان برنامه نویسی جذاب، قدرتمند و پرطرفدار است و با وجود محدودیت ­هایی که به آن نسبت داده می ­شود، باید گفت که در بحث مزایا و معایب پایتون، این مزایای پایتون است که بر معایب چیره شده و دلیل انتخاب آن از سوی برنامه ­نویس ­های حرفه ­ای می ­شود.

سوالات متداول

  • چگونه می ­توان خطاهای زمان اجرای پایتون را کاهش داد؟

برای هر اپلیکیشن می ­توان زمان تست و میزان تست را افزایش داد تا از این خطاها جلوگیری شود.

  • یک دلیل عینی بر اهمیت و قدرت زبان پایتون بیاورید؟

از اهمیت زبان پایتون همین بس که گوگل این زبان را به یکی از زبان­های اصلی برنامه نویسی خود تبدیل کرده است.

  • به طور کلی در چه شرایطی بهتر است از پایتون استفاده نکنیم؟

وقتی نیاز به تعامل روان داده ­های پیچیده داریم ، وقتی نیاز به قدرت پردازش و کارایی حافظه زیادی داریم ، وقتی سرعت، یک عامل مهم برای ما قلمداد می ­شود.

۴.۶/۵ - (۱۴ امتیاز)


برچسب ها: دانستنی های وب

مقالات مرتبط

نظرتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *