امروزه به دلیل درگیر بودن خانواده ها با مشغله های زندگی و فرصت کم برای در جریان قرار گرفتن وضعیت آموزشی فرزندان، طراحی اپلیکیشن مدرسه بسیار مهم و ضروری به نظر می رسد. طراحی اپلیکیشن مدرسه می تواند تاثیر به سزایی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان داشته باشد اما متأسفانه خیلی از مدارس در مورد نقش مهمی که اپلیکیشن مدرسه در ارتباط با مسائل آموزشی و پیوند خانه و مدرسه می تواند ایفا کند، آگاهی لازم را ندارند. در این مقاله قصد داریم به مزایا و نحوه طراحی اپلیکیشن مدرسه بپردازیم.
چرا طراحی اپلیکیشن مدرسه مهم است؟
اپلیکشن های موبایل به سرعت در حال رخنه کردن در تک تک فعالیت های روزانه هستند. خیلی از فعالیت های روزمره زندگی بدون استفاده و بهره گیری از اپلیکیشن تقریبا به غیرممکن تبدیل شده اند. به همین اندازه دغدغه ها و مشکلات زندگی نیز بیشتر شده و خانواده ها فرصت چندانی برای در جریان قرار گرفتن وضعیت آموزشی فرزندان خود ندارند و از این موضوع بسیار نگران هستند.
بعضی از دانش آموزان از عدم آگاهی والدین از وضعیت تحصیلی خود، سوء استفاده کرده و نمرات یا سایر مسائل انضباطی را به خانواده اطلاع نمی دهند. از طرف دیگر مدیران مدارس و مربیان در مورد پرداخت های مالی اولیا به علت عدم حضور در مدرسه دچار مشکل هستند.
یکی از راه کارهایی که می تواند ارتباط والدین با مدرسه را ساده تر کند، طراحی اپلیکیشن مدرسه است. والدین می توانند از هر مکان و زمانی از وضعیت آموزشی فرزند خود از این طریق اطلاع پیدا کنند.
ویژگی های اپلیکیشن مدرسه
اپلیکیشن مدرسه باید به گونه ای طراحی شود که بتواند به اهداف آموزشی و تربیتی دست پیدا کند. برای این منظور در طراحی اپلیکیشن مدرسه باید ویژگی های خاصی لحاظ شود.
- پنل جداگانه برای والدین و دانش آموزان
والدین و دانش آموزان با نام کاربری جداگانه وارد اپلیکیشن شده و هرکدام به امکانات مشخص بر اساس نوع کاربری خود دسترسی دارند.
- رابط کاربری ساده
با توجه به این که دانش آموزان از رده های سنی مختلف هستند، رابط کاربری اپلیکیشن باید به گونه ای باشد که امکان کار با آن برای دانش آموزان ساده باشد.
- جذابیت ظاهری
طراحی ظاهر اپلیکیشن باید به گونه ای باشد که دانش آموزان با رغبت به استفاده از آن روی آورند.
- ارتباطات آنلاین
در صورت بروز هرگونه مشکل باید امکان ارتباط آنلاین بین والدین و اولیای مدرسه وجود داشته باشد.
- راهنمای نصب و استفاده
در صورت بروز مشکل در مراحل نصب و استفاده، فایل راهنما و استفاده باید برای کاربران فراهم شده باشد.
مزایایی طراحی اپلیکیشن مدرسه برای دانش آموزان
اپلیکیشن های مدرسه می توانند به صورتی طراحی شوند که نه تنها والدین از وضعیت تحصیلی دانش آموزان مطلع شوند بلکه بستر و شیوه های آموزشی را برای دانش آموزان نیز در اپلیکیشن فراهم کنند. در این صورت اپلیکیشن مدرسه می تواند مزایای ارزشمندی را برای دانش آموزان داشته باشد. موارد زیر از مزایای طراحی اپلیکیشن مدرسه هستند.
- جلوگیری از عقب افتادگی در روزهای غیبت
دانش آموزانی که به هر دلیلی در مدرسه حضور نداشته باشند، از طریق اپلیکیشن مدرسه می توانند از مطالب و نکات ارائه شده در کلاس توسط معلم ها اطلاع پیدا کنند و دیگر نگران عقب افتادگی در درس ها نباشند.
- ذخیره فایل های ویدیویی و صوتی از ارائه دروس
فایل های ویدیویی و صوتی از جلسات ارائه درس، در اپلیکیشن ذخیره شده و دانش آموزان هر زمان احتیاج به مرور فایل ها داشته باشند، می توانند به راحتی به آن دسترسی پیدا کرده یا چندین بار یک مبحث را مرور کنند.
- امکان انتشار و استفاده از منابع کمک درسی
امکان انتشار فایل های کمک درسی متنی، صوتی یا تصویری توسط معلمان وجود دارد؛ این ویژگی می تواند باعث رفع اشکال یا تقویت در مباحث درسی دانش آموزان شود.
- دسترسی یکسان دانش آموزان به امکانات آموزشی
امکان تحصیل برای همه دانش آموزان مدرسه با شرایط و امکانات یکسان فراهم می شود.
- ایجاد شرایط انجام تکالیف گروهی
دانش آموزان می توانند به صورت گروهی تکالیف خود را انجام دهند و از این طریق مباحث درسی را بهتر یاد بگیرند.
- عدم نیاز به کلاس های خصوصی
دانش آموزان می توانند مشکلات درسی خود را زمانی که در مدرسه حضور ندارند از طریق اپلیکیشن مدرسه و ارتباط با معلمان برطرف کنند و به این شیوه دیگر نیازی به استفاده از کلاس های خصوصی نخواهد بود.
- ایجاد انگیزه برای یادگیری
معطوف کردن ذهن دانش آموزان به کلاس درس دشوار است اما آن ها علاقه زیادی به استفاده از گوشی های موبایل دارند و به همین دلیل می توان به راحتی از اپلیکیشن مدرسه برای ایجاد انگیزه یادگیری در بین دانش آموزان بهره گرفت.
مزایای طراحی اپلیکشن مدرسه برای والدین
طراحی پنل کاربری مخصوص والدین در اپلیکیشن مدرسه می تواند برای والدین بسیار مفید باشد.
- آگاهی از برنامه های درسی، فعالیت های فوق برنامه و اطلاعیه های مدرسه
خانواده ها از طریق اپلیکیشن مدرسه می توانند به سرعت از برنامه های کلاسی، تاریخ برگزاری امتحانات و سایر اطلاعیه ها به راحتی باخبر شوند.
- اطلاع از حضور فرزند در کلاس ها
خانواده ها می توانند از طریق اپلیکشن مدرسه از سوابق حضور فرزند خود در کلاس ها آگاه شوند.
- آگاهی از وضعیت پیشرفت تحصیلی
با اپلیکیشن مدرسه به آسانی می توان از نمرات و وضعیت درسی دانش آموز اطلاع یافت همچنین از نظرات معلمان و یادداشت های آن ها در زمینه درس دانش آموزان می توان به وضعیت تحصیلی و نقاط قوت و ضعف دانش آموزان پی برد.
- پرداخت شهریه
اپلیکیشن مدرسه امکان پرداخت شهریه و یا هر گونه صورت حساب های مالی را برای والدین فراهم می کند.
- امکان ارائه پیشنهادات و انتقادات
امکان ارائه نظر در مورد مسائل و مشکلات مدارس و دانش آموزان در گروه های مختلف فراهم می شود.
- صرفه جویی در وقت و هزینه ها
والدین بدون این که زمانی را برای حضور در مدرسه اختصاص دهند به راحتی و در کمترین زمان از راه دور می توانند کلیه اطلاعات تحصیلی فرزند خود را پیگیری کنند و از این طریق در وقت و هزینه های خود صرفه جویی کنند.
چگونگی ساخت و طراحی اپلیکیشن مدرسه
نحوه طراحی و راه اندازی اپلیکیشن ها بر اساس نیاز و اهداف مورد نظر مدیران و مربیان انجام می شود. در طراحی اپلیکیشن نخستین گام تعیین پلتفرم مناسب برای طراحی اپلیکیشن است. وب، Android و ios 3 پلتفرم موجود در طراحی اپلیکیشن هستند.
در تعیین پلتفرم باید این موضوع را مد نظر داشت که کدام یک از آن ها می تواند توسط کاربران استفاده شود. به عنوان مثال بیشتر کاربران ازگوشی های اندرویدی استفاده می کنند بنابراین پلتفرم ios انتخاب درستی برای طراحی نمی تواند باشد.
پس از مشخص شدن ویژگی های مورد نیاز در اپلیکیشن و پلتفرم مورد نظر کار توسعه اپلیکیشن آغاز می شود. تیم توسعه اپلیکیشن مراحلی را دنبال می کنند تا به هدف اصلی از راه اندازی اپلیکیشن در مدارس دست پیدا کنید. این مراحل به شرح زیر است:
- تجزیه و تحلیل
اپلیکیشن های سایر مدارس را تجزیه و تحلیل کرده نقاط قوت و ضعف آن ها را شناسایی کرده سپس نیازهای مدرسه متقاضی طراحی اپلیکیشن را بررسی می شود؛ در نهایت لیستی از امکانات مورد نظر تهیه می شود.
- طراحی رابط کاربری
پس از مشخص شدن امکانات مورد نیاز در اپلیکیشن، متخصصان طراحی کاربری با توجه به گروه مخاطبان اقدام به طراحی محیط کاربری متناسب با آن می کنند.
- طراحی و برنامه نویسی
طراحی رابط کاربری و برنامه نویسی اپلیکیشن پروسه زمان بری است. متخصصان تیم توسعه اپلیکیشن تمام دقت و تلاش خود برای رسیدن به هدف مورد نظر را به کار می گیرند.
- تست اپلیکیشن
در آخر کار تیم تست اپلیکیشن، ویژگی ها و نحوه عملکرد اپلیکیشن را بررسی کرده تا از عملکرد صحیح آن اطمینان پیدا کنند.
- راه اندازی
در این مرحله اپلیکیشن راه اندازی شده و آموزش های لازم به کاربران داده خواهد شد.
- پشتیبانی
در صورت بروز مشکلات یا نیاز به امکانات جدید تیم پشتیبانی راهنمایی های لازم را ارائه می دهند.
امکانات اپلیکیشن مدرسه
اپلیکیشن های مدرسه می توانند دارای امکانات زیادی باشند اما می توان براساس نیاز و درخواست تنها برخی از آنان را در اپلیکیشن لحاظ کرد. بعضی از این امکانات شامل موارد زیر است:
- پرداخت آنلاین
- برنامه کلاسی
- لیست حضوروغیاب
- لیست نمرات
- گالری تصاویر
- تکالیف
- برنامه امتحانی
- ثبت موارد انضباطی
- گفتگوی آنلاین
- اطلاعیه ها
- محتوای آموزشی
- آزمون آنلاین
- رضایت نامه
هزینه طراحی اپلیکیشن مدرسه
هزینه ساخت اپلیکیشن مدرسه کاملا بستگی به امکانات و ویژگی های مورد نیاز در اپلیکیشن دارد. هر قدر امکانات و ویژگی های مورد نظر بیشتر بوده یا نیاز به ساعات کاری بیشتری در توسعه و راه اندازی اپلیکیشن باشد، هزینه طراحی اپلیکیشن مدرسه نیز افزایش می یابد.
نتیجه گیری و جمع بندی
اگر شما مدیر یا از کارکنان آموزشی مدرسه هستید، از طراحان این زمینه برای راه اندازی اپلیکشن مدرسه خود مشاوره بگیرید. در این صورت می توانید تجربیات خوشایندی از آموزش و نتایج طراحی اپلیکیشن مدرسه برای دانش آموزان و تعامل با خانواده ها داشته باشید.
مقاله مرتبط: طراحی اپلیکیشن ورزشی ، امکانات قابل و تعرفه طراحی آن (۲۰۲۱)
سوالات متداول
- امکانات اپلیکیشن مدرسه چیست؟
از امکانات اپلیکیشن مدرسه می توان به لیست حضور و غیاب، برنامه کلاسی، تکالیف، پرداخت آنلاین و… اشاره کرد.
- آیا بعد از طراحی، امکان اضافه کردن امکانات جدید به اپلیکیشن مدرسه وجود دارد؟
بله! در صورت نیاز به امکانات جدید در اپلیکیشن مدرسه، می توانید از طریق تیم پشتیبانی اقدام کرده و راهنمایی های لازم را دریافت کنید.
- هزینه طراحی اپلیکیشن مدرسه چقدر است؟
هزینه طراحی اپلیکیشن مدرسه متغیر است و کاملا بستگی به امکانات ویژگیهای مورد نیاز در اپلیکیشن دارد.