اپلیکیشن خدماتی از امکانات نوظهور و محصول گسترش فناوریهای ارتباطاتی در عصر جدید است. این امکانات انواع خدمات را در قالب نرم افزارهای قابل نصب روی تلفن همراه در دسترس مشتریان قرار می دهند و باعث میشوند مردمان که تا پیشتر برای دستیابی به این خدمات ناچار به مراجعه حضوری و مراودات رو در رو بودند، اکنون به راحتی و با چند کلیک روی تلفن های همراهشان بدان دست یابند.
اپلیکشینهای خدماتی دسترسی به خدمات را تسریع و تسهیل نموده اند، باعث افزایش کارآمدی ارائه خدمات شده اند، هزینههای تمام شده ارائه خدمات توسط سازمان را کاهش داده اند، با ایجاد بانک اطلاعات و دادهها و نیز ذخیره آنها به ایمنی و مدیریت دادهها کمک کرده اند و ارتباطی مستمر و پایدار میان مشتریان و سازمانها ایجاد کرده اند.
روند و شکل ارتباط بین ارائه دهندگان خدمات و مشتریان این خدمات، سیر تحول رو به ترقی داشته است. حرکت از مراودات حضوری و چشم در چشم تا خدمات اپلیکیشنی امروز موید بهره برداری بهینه صاحبان صنعت تجارت از فناوریهای روز به منظور تسریع و تسهیل فرایند ارائه خدمت به مشتری است. اپلیکیشنهای خدماتی در واقع نرم افزارهای ارائه شده توسط صاحبان خدمات هستند که روی گوشیهای تلفن همراه نصب می شوند و بدین وسیله مشتریان می توانند به سادگی خدمات مورد نیاز خود را از صاحب خدمت دریافت کنند.
سلسله رویدادهایی به شرح زیر، بستر لازم برای فراگیر شدن اپلیکیشنهای خدماتی را فراهم کردند:
- گسترش شبکه اینترنت و جهانی شدن آن، مردمان کره زمین را به برقراری ارتباط مجازی و دریافت اطلاعات و خدمات از طریق مجاری اینترنتی واداشت.
- گسترش شبکه مخابرات و توامان با آن فراگیر شدن گوشیهای تلفن همراه، تبلت و سایر ابزارهای ارتباطی که قابلیت اتصال به شبکه اینترنت را دارند قویترین بستر را برای امکاناتی نظیر اپلیکیشنهای خدماتی فراهم کرد. امروزه طیف وسیعی از مردمان صاحب تلفنهای همراه با سیستم عاملهای اندروید و IOS هستند که با استفاده از ابزارهای اتصال به اینترنت در هر نقطه و مکانی می توانند به این شبکه ارتباطی گسترده متصل شوند.
- جهت گیری تجارت و خدمات به سمت شبکه اینترنت و استفاده از قابلیت های آن به منظور تبلیغ و فروش محصولات و ارائه خدمات.
- ظهور نسل جدیدی از نیروی ماهر و تخصصی در زمینه طراحی و تولید وبسایت ها و پس از آن اپلیکیشنهای اندروید و IOS.
این عوامل در کنار هم بستر و زمینه رشد فناوری های ارتباطات تجاری نظیر اپلیکیشن های خدماتی را فراهم کردند. در ادامه به معرفی و شرح مزایای این فناوری نوین می پردازیم تا درک بیشتری از این پدیده بسیار کارآمد حاصل آید.
اپلیکیشن خدماتی چیست؟
اپلیکیشن خدماتی مجموعهای از نرم افزارها و هاستهای مرتبط به هم هستند که به منظور ارائه خدمات درون یا برای یک سازمان طراحی و تنظیم شده اند. اپلیکیشن خدماتی می تواند برای ارائه خدمات دورن سازمانی باشد؛ نظیر اینترانت و سیستم انتقال پیام و ایمیل درون سازمانی و یا می تواند برای برقراری ارتباط میان مشتری و سازمان طراحی شود؛ مانند وبها و اپلیکیشنهای فروش و ارائه خدمات و محصولات. این اپلیکیشنها در واقع آیتمها یا قلم های پیکربندی (CIs) را شامل می شوند که مجموعه روابطشان با یکدیگر در CMBD ذخیره میشود. این سیستم مجموعه روابط CI ها، نقشه روابط آنها و تغییرات وارد شده را ذخیره و نشان می دهد و تاریخچه آنها را ثبت و قابل ردیابی می کند.
هدف از راه اندازی اپلیکیشن خدماتی چیست؟
بدیهی است که دنیای رقابتی امروز استفاده بهینه از آخرین فناوری هایی را می طلبد که می توانند در ارائه خدمات و تولید محصولات و به طور کلی هر گونه فعالیت سازمانی اثر بگذارند، و اپلیکیشنهای خدماتی ماحصل این دستاورد هستند.
- استفاده از فناوری های روز جهت تجارت: امروزه فناوریهای ارتباطاتی به صنعت، تجارت و خدمات گره خورده است و همه سازمانها می کوشند با بهره گیری از امکانات ارتباطاتی روز، فرایندهایشان را ارتقا دهند. اهمیت امر از این رو افزون میشود که پی به مزایای و کاربردهای جهان ارتباطاتی مجازی امروز برای سازمانها ببریم که اپلیکیشن خدماتی یکی از آنهاست. پس یکی از اهداف استفاده از اپلیکیشن خدماتی بهره گیری بهینه از امکانات روز جهانی برای ارتقای خدمات است.
- تقویت برند خدمات: امروزه بازاریابی از طریق شبکههای اینترنتی و مجازی حرف اول را در ارائه خدمات و محصولات می زند، به طوری که برندینگ کاملا به امکانات ارتباطاتی روز گره خورده است. مشتریان و کاربران نیز اشتیاق بیشتری در پیگیری و استفاده از خدمات از مجاری اینترنتی دارند. گام اول در بازاریابی اینترنتی را وبسایت ها و وبلاگ ها گذاشتند، پس از آن شبکههای مجازی رونق پیدا کردند و امروزه در کنار این امکانات، اپلیکشنهای خدماتی نیز ایفای نقش می کنند. تقویت برند، ترویج خدمات و جلب نظر کاربران برای استفاده از خدمات سازمان از جمله اهدافی است که از طریق اپلیکیشنهای خدماتی پیگیری می شوند.
- تسهیل خدمات به مشتری: مشتریان ترجیح می دهند خدمات مورد نظر خود را در کمترین زمان، با کمترین هزینه و بدون تقبل دردسرهای ناشی از مراجعات حضوری دریافت کنند. اپلیکشینهای خدماتی مقصد خوبی برای نیل به این هدف هستند و با توجه به فراگیر شدن این امکانات سازمانی که از این امکانات بهره نگیرد، روند افولی پیدا خواهد کرد.
- برقراری سازمان ارتباطی با مشتریان: برقراری ارتباط مستمر با مشتریان و تبدیل سازمان و مشتریان به یک جامعه از جمله اهدافی است که هر سازمانی به دنبال آن است و اپلیکیشن خدماتی در این زمینه بسیار یاری رسان است. خدمات سریع، ایجاد بانک اطلاعاتی مشتریان، برقراری سیستمهای دریافت بازخورد، ارسال نوتیفیکیشن و اطلاع رسانی مستمر به مشتریان در خصوص خدمات و محصولات و قابلیت های جدید و از این دست امکانات، در واقع یک جامعه تجاری می سازد که در آن ضمن یک فرایند مشارکتی، مشتریان و سازمان در ارتباط تنگاتنگ قرار می گیرند.
نیل به این اهداف، ترویج و رونق اپلیکیشنهای خدماتی را معنادار می کند. مشتریان می توانند خدمات خود را از این طریق به سادهترین شکل سفارش داده و دریافت کنند، تراکنشهای لازم را انجام دهند و کل مراحل یک مراوده خدماتی را با یک گوشی تلفن همراه بدون مراجعه به هیچ مکانی انجام دهند.
مزایای طراحی اپلیکیشن خدماتی
صاحبان بنگاهها می توانند از طریق طراحی اپلیکشین خدماتی به مزایای زیر در زمینه تجارت خود دست پیدا کنند:
- کارایی را افزایش می دهد: اپلیکیشن خدماتی باعث میشود که بسیاری از فرایندهای دستی که نیاز به چندین پرسنل داشت در یک فضای محدود مجازی ثبت و ضبط شود و این امر به تمرکز دادهها و افزایش بهره وری کارمندان سازمان نیز کمک می کند.
- منبع ذخیره خوب داده ها محسوب میشود و یکپارچگی دادهها را تضمین می کند. سازمان با استفاده از اپلیکیشنهای خدماتی نیاز به آرشیو کاغذی دادهها ندارد و همه اطلاعات و گزینههای خود را در فضای نرم افزاری ذخیره می کند. به این ترتیب دادهها به راحتی قابل دسترسی هستند، به سهولت بهروز رسانی و آپدیت می شوند، در صورت نیاز به تغییر یا اصلاح دادهها این کار به راحتی انجام میشود و در مجموع در زمان، نیروی کار متخصص و هزینههای ناشی از تغییر دادهها به شکل بارزی صرفه جویی میشود.
- ثبات و پایداری در مدیریت دادهها و اطلاعات: سیستم به هم پیوسته و یکپارچه اپلیکیشنهای خدماتی این امکان را برای سازمان فراهم می آورد که به راحتی دادههای خود را پایش کند، از مشتریان بازخورد (فیدبک) بگیرد، اشتراک گذاری و مدیریت دانش را تسهیل می کند، مشکلات تکراری را شناسایی پذیرتر کرده و فرصت تغییر و اصلاح آنها را فراهم می کند و به این ترتیب ضمن حذف بسیاری از دوباره کاریها، به سازمان اجازه می دهد که فازهای توسعه و ارتقای نرم افزار به منظور جلب بیشتر رضایت مشتری را شناسایی و پیاده سازی کند.
- مشتری پسند: اپلیکیشن خدماتی در دنیای امروز مطلوبترین ابزار ارتباطی و ارائه خدمات به مشتری به شمار می رود. تجربه کاری بهتر، شتاب بالای خدمت رسانی به مشتری، بهبود کیفیت ارائه خدمت و ارائه محصولات و خدمات با سرعت بالا ضمن کاهش هزینه و زمان مراوده و تبادل کالا و خدمت، از جمله این مزایاست. از طرفی دیگر اپلیکیشن خدماتی مشتری را تبدیل به کاربر نرم افزار کرده و او را وارد فضای سازمانی بنگاه می کند. این مراوده امکان اخذ بازخورد از مشتری به منظور شناسایی ضعفها و اصلاح آنها را فراهم می کند.
- بهره وری بالاتر: منظور از بهره وری، نسبت دستاوردها و آوردهها در مقایسه با ورودیها و امکاناتی است که سازمان فراهم می کند. با طراحی اپلیکیشن خدماتی، در زمان بهره وری میشود و زمان ارائه خدمات کاهش می یابد. همچنین از تراکم و تعدد نیروی انسانی به شکل وافری کاسته میشود و نیروهای فعال نیز ذیل یک دستور کار ساده، فرایندهای خدماتی را به پیش می برند. این امر در خصوص مشتریان نیز صدق می کند و آنها نیز می توانند با صرف هزینه و زمان کمتر، خدمات خود را دریافت و از آنها بهره ببرند.
- کاهش هزینه ها: متعاقب این دستاوردها، سازمان هزینه تمام شده کمتری را صرف ارائه خدمات خود خواهد کرد. کاهش زمان، شناوری و انعطاف پذیری بالا، افزایش کارایی واحد IT و هزینه کمتر انتقال دادهها و خدمات به مشتریان از عوامل کاهش هزینه ها است. با اپلیکیشنهای خدماتی حجم بالایی از مراودات و مراجعههای حضوری کاسته میشود و همین امر، هزینه کمتری را جهت پاسخگویی به نیاز مشتریان به سازمان تحمیل خواهد کرد.
البته باید اشاره کرد که بهره گیری بهینه از این مزایا مستلزم طراحی اپلیکیشنهای خدماتی به بهترین شکل ممکن است. هر چقدر اپلیکیشن طراحی شده با ماهیت کار سازمان خدماتی هماهنگتر باشد و هر چقدر که در جلب رضایت مشتری موفقیت بیشتری داشته باشد، طبیعتاً مزایای آن بارزتر خواهد بود.
مخاطبان اپلیکیشنهای خدماتی چه کسانی هستند؟
نمی توان دایره مشتریان اپلیکیشنهای خدماتی را به یک یا چند حوزه محدود کرد. این دایره حتی خدمات دولتی را نیز شامل میشود و در حال حاضر اپلیکیشنهای خدماتی متعددی از طرف نهادهای دولتی و حکومتی تهیه شده اند و به وفور توسط کاربران و شهروندان استفاده می شوند. اپلیکیشنهای پرداخت عوارض شهری و سایر عوارض دولتی، اپلیکیشنهای ثبت نام در سامانههای دولتی به منظور دریافت خدمات، اپلیکیشنهای پرداخت عوارض حمل و نقل و مواردی از این دست جزو این زیرمجموعه هستند.
علاوه بر این، اپلیکیشنهای متعددی برای انجام تراکنشهای بانکی و بین بانکی و پرداخت عوارض دولتی توسط شرکت های خصوصی ارائه شده اند که آنها نیز مخاطبان و مشتریان پرشماری دارند. امروز می توان گفت تمامی بانک ها و موسسات مالی و تجاری نیز دارای اپلیکیشنهای خدماتی هستند که مشتریان از طریق آنها خدمات مورد نظری بانکی خود را انجام می دهند.
اما شاید بتوان تجاریترین بخش از این فناوری را نزد فروشگاه های اینترنتی یافت که فروشنده و ارائه دهنده خدمات اینترنتی، کالایی، نرم افزاری و تجاری هستند. کاربران به سادگی می توانند با دانلود این اپلیکیشنها به سازمانها و بنگاهها متصل شوند و انواع خدمات مورد نیاز خود را دریافت کنند. اپلیکیشنهای خدماتی حمل و نقل درون شهری و برون شهری، اپلیکیشنهای ارسال بار، خرید بلیط قطار، هواپیما، تاکسی، اپلیکیشنهای سفارش غذا و مواد غذایی، اپلیکیشن سفارش اقلام از فروشگاه ها و مجتمع های تجاری، اپلیکیشنهای دریافت خدمات منزل نظیر تعمیر تاسیسات، سیستم آب و برق و …، نظافت منزل، اپلیکیشن دریافت و دانلود نرم افزارها و اپهای مورد نیاز، اپلیکیشنهای خدمات آموزشی جهت دریافت دورههای آموزشی آنلاین، آفلاین، جزوهها و منابع و مراجع علمی، اپلیکیشنهای ترجمه به زبانهای متفاوت و دهها فیلد خدماتی دیگر زیرمجموعهی اپلیکیشن خدماتی بوده و میتوانند مخاطبان هدف خود را جذب کنند.
از این رو نمی توان مرز دقیقی برای مخاطبان اپلیکیشن خدماتی ترسیم کرد و مهم این است که سازمان با شناسایی اهداف تجاری و طراحی اپلیکیشن بهینه، بهترین خدمات را ارائه دهد تا کاربران بیشتری را به خود جلب کند. این امکانات افزون بر همه مزایای ذکر شده می توانند با برطرف کردن بسیاری از محدودیتها نظیر محدودیتهای مکانی و جغرافیایی، عرصه عمل سازمانها برای ارائه خدمات بیشتر را نیز گسترش دهند.
برای مشاوره می توانید به لینک سفارش خدمت مراجعه کنید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیریم.