این روزها طراحی رابط کاربری اپلیکیشن یک اصل مهم به شمار می رود و افراد بسیاری تحت تاثیر رایانه ها قرار می گیرند. برخی از افراد هنگام کار با کامپیوتر می دانند که افرادی در پشت صحنه کار سختی انجام میدهند اما هیچ تعامل مستقیمی با آن ها ندارند.
برای برخی دیگر از افراد کامپیوتر تنها ابزاری است که در زندگی کاری روزانه شان از آن استفاده می کنند و برای برخی دیگر هنوز رایانه ها شخصی هستند و منبع ارتباطی، سرگرمی و اطلاعات را برای آن ها فراهم می سازند.
با توجه به موارد گفته شده تمرکز بر آسان ساختن استفاده از رایانه به خصوص در بخش وب و گوشی های همراه کار عاقلانه ای است و برای این منظور تلاش قابل توجهی در زمینه رابط های کاربری در حال انجام است.
رابط کاربری وب مبتنی بر مرورگر هستند و به دلیل پردازش از راه دور و تاخیر اینترنت، بر سرعت بیش از هر چیز دیگری تمرکز دارند. اکثر طراحی UI اپلیکیشن از نظر قابلیت پردازش مشابه هستند اما به دلیل ابعاد کوچک فیزیکی، اندازه مناسب را برای کاربران فراهم می سازند.
طراحی رابط کاربری چیست؟
رابط کاربری، مجموعه ویژگی هایی است که یک برنامه ارائه می دهد تا کاربر بتواند ورودی برنامه را دریافت کرده و از آن استفاده کند. طراحی رابط کاربری (UI) فرآیندی است که طراحان برای ایجاد رابط در نرم افزار یا دستگاه های رایانه ای با تمرکز بر ظاهر یا سبک آن ها استفاده می کنند. هدف از طراحی UI اپلیکیشن ایجاد رابط هایی است که استفاده از برنامه ها را برای کاربران آسان و لذت بخش کند.
رابط های کاربری نقاط دستیابی کاربران را مشخص می کنند که شامل سه قالب زیر هستند:
- رابط های کاربری گرافیکی (GUI) همچون دسکتاپ کامپیوتر
- رابط های کنترل شده صدا (VUI) همچون دستیارهای هوشمند در iPhone و Alexa
- رابط های مبتنی بر حرکت همچون بازی های واقعیت مجازی (VR)
طراحی رابط کاربری اپلیکیشن چیست؟
برنامه های وب بی نظیر هستند اما دارای محدودیت های قابل توجهی هستند که شامل موارد زیر است:
- برنامه ها در یک مرورگر وب اجرا می شوند که قابلیت های اساسی را فراهم می کنند. این بدان معنی است که هر پردازش باید بر روی یک سرور خارجی انجام شود که این کار مسائل را پیچیده می کند و باعث زمان بیشتری می شود.
- اینترنت زمان تاخیر را معرفی می کند. رابط های برنامه وب بیش از هر چیز دیگری سرعت را ترجیح می دهند. به همین دلیل تلاش برای طراحی رابط کاربری اپلیکیشن به کاهش زمان لازم برای انجام هرگونه پردازش لازم است.
بیشتر طراحی UI اپلیکیشن تلفن همراه مشابه وب ها در دسکتاپ رایانه هستند، اما تلفن همراه پردازنده های داخلی اختصاصی خود را دارد و اغلب به پردازش های خارجی متکی هستند.
بزرگترین تفاوت طراحی ظاهر اپلیکیشن در اندازه نسبی عناصر بصری روی صفحه است. صفحه های موبایل وضوح مشابه صفحه های دسکتاپ را دارند اما فضای فیزیکی بسیار کمتری را اشغال می کنند.
برای طراحی رابط کابری اپ چه باید کرد؟
برای انجام طراحی رابط کاربری اپلیکیشن باید موارد زیر را در نظر گرفت:
- کاربران به سرعت طرح ها را قضاوت کرده و به قابلیت استفاده ی آن ها اهمیت می دهند. مردم به طراحی شما اهمیتی نمی دهند، بلکه به راحتی و حداقل تلاش برای انجام کار خود اهمیت می دهند، بنابراین طراحی UI اپلیکیشن شما باید “نامرئی” باشد و کاربر به صورت نامحسوس کارهای خود را با آن انجام دهد. برای این کار باید کاربران خود را بشناسید تا بهترین رابط کاربری بصری را با تجربه های بی نظیر ارائه دهید.
- طراحی رابط کاربری اپلیکیشن باید برای کاربر لذت بخش باشد، یا حداقل رضایت بخش و عاری از سرخوردگی باشد. وقتی طراحی شما نیازهای کاربران را پیش بینی می کند، آن ها می توانند از تجربه های شخصی بیشتری برخوردار شوند که این امر آن ها را خوشحال کرده و راغب به استفاده از وب سایت شما می کند.
- مناسب بودن طراحی ظاهر اپلیکیشن و بهره مندی از عناصر گیمیفیکیشن می تواند طراحی شما را سرگرم تر کند.
- رابط کاربری باید اعتماد کاربران را تقویت کند.
- یک طراحی UI اپلیکیشن خوب یک طراحی احساسی است. کاربران احساسات خوب را با برندهایی تجربه می کنند که در تمامی سطوح با آن ها صحبت می کنند و تجربه های لذت بخشی را برای آن ها فراهم می سازند.

برای طراحی ظاهر اپلیکیشن باید رابط کاربری گرافیکی چشمگیری داشته باشید. کاربران شما انسان ها هستند بنابراین هنگام طراحی رابط کاربری اپلیکیشن باید مستقیم ترین، در دسترس ترین، راحت ترین کنترل، و بهترین تجربه را در اختیار کاربران قرار دهید و تلاش خود را برای ساده تر کردن کارها در پیش گیرید.
معرفی نرم افزارهای رابط کاربری اپلیکیشن
در اینجا ۵ مورد از بهترین ابزارهای طراحی UI اپلیکیشن برای شما معرفی خواهد شد که نیازهای خلاقانه شما را برآورده می کنند.
- MockFlow: مجموعه ای از برنامه ها که برای تعدادی از کارها در روند معمول پروژه مفید است. این نرم افزار برای کار بر روی ایده های اولیه بسیار عالی است و شما را قادر می سازد تا طرح های اساسی را به سرعت بسازید.
- بالسامیک(Balsamiq): اگر به دنبال طراحی سریع هستید، Balsamiq یک پیشنهاد قوی برای شما است. با کمک این برنامه به راحتی می توانید ساختار و طرح بندی پروژه های خود را با سهولت انجام دهید و به سرعت شروع به برنامه ریزی رابط های خود کنید و آن ها را با تیم یا مشتریان خود به اشتراک بگذارید.
- آکسور (Axure): یکی از بهترین ابزارهای طراحی UI اپلیکیشن بوده و برای پروژه های پیچیده تر که به داده های پویا نیاز دارند مناسب است. با Axure می توانید روی پروژه هایی تمرکز کنید که فنی تر هستند و در مورد ساختار و داده ها به توجه بیشتری نیاز دارند.
- InVision Studio: این ابزار به شما کمک می کند تا رابط های تعاملی زیبایی با ویژگی های قابل توجهی ایجاد کنید. می توانید حرکات، تعاملات، انیمیشن ها و … را ایجاد کنید و صفحات هنری متعدد را برای چندین دستگاه ایجاد کنید که این امر باعث صرفه جویی در وقت می شود و می توانید به ایده های بیشتری فکر کنید.
- Craft: برنامه Craft در طراحی UI اپلیکیشن پرونده های شما را با نمونه های اولیه همگام سازی می کرده و مدل های شما را با داده های واقعی پر می کند.
مراحل طراحی رابط کاربری اپلیکیشن
در طراحی رابط کاربری اپلیکیشن هر فرآیند شامل تدبیر و اندیشه در طی مراحلی است که به برنامه ریزی کار و دستیابی به اهداف تعیین شده کمک می کند. تجربه عالی کاربر چیزی است که محصول شما را برای مشتریان منحصر به فرد و جذاب می کند. با برداشتن گام های صحیح، طراحی به یک تجربه لذت بخش تبدیل می شود.
- مرحله ۱: درک
اولین مرحله در طراحی رابط کاربری اپلیکیشن، ایجاد یک استراتژی و رسیدن به هسته اصلی فرآیند توسعه محصول است. اینجاست که ما می خواهیم نیاز مشتری خود را بفهمیم و خدمات را مطابق با نیاز آن ها تنظیم کنیم.
در این مرحله تیم طراحی، ایده محصول را با مدیر محصول در میان می گذارند. در طول یک جلسه طوفان مغزی، شما باید کاربران نهایی و موارد استفاده از محصول را تعیین کنید و در مورد امتیازات فروش و رقابت سوال کنید.
اطلاعات جمع آوری شده زمینه محکمی را برای ساخت محصول ارائه می دهد. این مرحله برای ارائه محصول به مشتری و درگیر کردن آن ها برای جمع آوری اولین بازخورد مناسب باشد. می توانید سوالاتی را درباره محصول خود به جهت پاسخگویی مشتری و لیستی از محصولات رقیبان تان را نیز ایجاد کنید و به درک صحیحی از ایجاد محصول خود برسید.
- مرحله ۲: تحقیق
وقتی درک اولیه تمام شد حال شما آماده موشکافی بیشتر هستید. تجزیه و تحلیل رقبا، آخرین روندها و راهنمایی های تهیه شده توسط مشتریان می تواند شما را به هدفتان نزدیک کند. لیست محصولات رقیب باید شامل یک تجزیه و تحلیل دقیق همچون: نقاط ضعف و قوت، ویژگی های خوب، راه حل های جالب و… باشد.
در طول این مرحله می توانید به چیدمان احتمالی وب سایتتان نیز فکر کنید. ایجاد یک تابلو که همه ایده ها در آن جمع شده راهی عالی برای بازخورد گرفتن قبل از شروع مراحل طراحی UI اپلیکیشن واقعی است. مکالمه مداوم با مشتریان کمک می کند تا از اشتباهات و ارتباطات نادرست جلوگیری کنید.
- مرحله ۳: طرح
اطلاعات جمع شده را به چشم انداز محصول تبدیل کنید. نمونه اولیه را با مشتریان خود به اشتراک بگذارید و در مورد نظر آن ها سوال کرده و بازخورد آنها را دریافت کنید. کار بر روی نمونه های اولیه در اعمال تغییرات محصول به شما کمک می کند.
می توانید با کمک گروهی از شرکت خود آزمایش اولیه محصولات را انجام دهید و نظرسنجی کنید و در نهایت پیشرفت خود را در قالب ارائه مستند کنید. که مقاله ای عمیق تر درباره پروتوتایپینگ اپلیکیشن را میتوانید در مقالات ما پیدا کنید
- مرحله ۴: طراحی
سرانجام وقت آن رسیده است که طراحی ظاهر اپلیکیشن خود را شروع کنید. حال زمان تمرکز بر روی رنگ ها، قلم ها، آزمایش طرح های مختلف و … است. نمونه اولیه باید توسط گروه آزمایش کننده به خوبی آزمایش شود.
هر از گاهی روی یک گروه تازه این کار را آزمایش کنید تا نگرانی های جدیدی را تشخیص دهند که گروه های دیگر متوجه آن نشده اند. معمولا روند واقعی طراحی رابط کاربری اپلیکیشن طولانی ترین مرحله است؛ زیرا علاوه بر صفحه های اصلی، محصول را با اندازه های مختلف صفحه نمایش دستگاه های تلفن همراه، تبلت و … تطبیق می دهید.
- مرحله ۵: پیاده سازی
وقتی مشتری طراحی UI اپلیکیشن شما را می پذیرد، حال طرح شما می تواند در صفحه وب پیاده سازی شود. ایجاد تجربه نهایی کاربر برای وب و تلفن همراه، برخی از آخرین اصلاحات کوچک در UX، افزودن ریز تعاملات یا سایر جزئیات بخش هایی است که باید در این مرحله انجام شود.
انجام جلسه بررسی نهایی با ذینفعان و تیم توسعه برای ارائه کار نهایی، پاسخگویی به سوالات احتمالی و شناسایی اشکال در مراحل اولیه نیز امری بسیار مهم در این مرحله است.
- مرحله ۶: ارزیابی
ارزیابی در هر مرحله طراحی ظاهر اپلیکیشن مهم است و باید اطمینان نهایی کیفیت حاصل شود. تست های کاربردی را انجام دهید و از آن گزارش تهیه کنید. پس از ارائه محصول حال باید از ابزارهایی مانند Google Analytics برای ردیابی مسیر کاربران استفاده کنید و بدانید چگونه از محصول تان استفاده می شود.
پس از گذشت مدت زمانی از استفاده محصول، مجددا به سراغ آن بروید و بررسی کنید که هنوز به درستی کار می کند یا خیر و مناطقی را که نیاز به بهبود دارد شناسایی کرده و آن را رفع سازید.
سوالات متداول
- چرا طراحی رابط کاربری اپلیکیشن مهم است؟
دلیل اصلی اهمیت طراحی UI اپلیکیشن این است که رابط کاربری ویژگی هایی را ارائه می دهد که کاربر بتواند ورودی برنامه را دریافت کرده و از آن استفاده کند.
- هدف طراحی UI اپلیکیشن چیست؟
هدف از طراحی UI ایجاد رابط هایی است که استفاده از برنامه ها را برای کاربران ساده و لذت بخش می کند.
- مراحل طراحی رابط کاربری اپلیکیشن چیست؟
به طور کلی ۶ مرحله در طراحی رابط کاربری اپلیکیشن مهم بوده که شامل مراحل: درک، تحقیق، طرح، طراحی، پیاده سازی و ارزیابی است.