زمان بررسی عملکرد یک سایت، سرعت سایت و به صورت کلی لود آن مهمترین موضوع است. بنابراین باید افزایش سرعت سایت را جدی بگیرید. چون بعد از آن میتوانید نرخ پرش سایتتان را کاهش دهید و آمار تعامل با بازدیدکنندگان را بالا ببرید. برای درک بهتر ماجرا به این آمار دقت کنید:
- زمانی که لود سایت از ۱ ثانیه به ۳ ثانیه میرسد: احتمال ترک بازدیدکننده به ۳۲ درصد افزایش پیدا میکند.
- زمانی که لود سایت از ۱ ثانیه به ۵ ثانیه میرسد: احتمال ترک بازدیدکننده ۹۰ درصد بیشتر میشود.
- زمانی که لود سایت از ۱ ثانیه به ۶ ثانیه میرسد: احتمال ترک بازدیدکننده ۱۰۶ درصد بیشتر خواهد شد.
- زمانی که لود سایت از ۱ ثانیه به ۱۰ ثانیه میرسد: احتمال ترک بازدیدکننده ۱۲۳ درصد بیشتر افزایش پیدا خواهد کرد.
از طرفی سایتی که سرعت آن بهینه شده است نه تنها تجربه کاربری سایتتان را افزایش میدهد، بلکه روی رتبه آن در موتورهای جستجو نیز تاثیرگذار است. سرعت لود سایت یکی از مهمترین فاکتورهای رتبه بندی گوگل است! در ادامه با ما همراه باشید تا ۹ راهکار افزایش سرعت سایت را به شما آموزش دهیم.
نحوه بررسی سرعت سایت
قبل از هرچیزی باید نحوه بررسی سرعت سایت خود را یاد بگیرید. ابزارهایی گوناگونی وجود دارند که میتوانید با آنها عملکرد صفحات وب خود را بررسی کنید. محبوبترین آنها سایت GTmetrix و Pingdom است. با اینحال، گوگل نیز ابزاری را تحت عنوان Google PageSpeed Insights دارد که نحوه استفاده از آن را توضیح میدهیم.
برای بررسی سرعت سایت خود وارد این لینک شوید و آدرس صفحه مورد نظرتان را در آن وارد کرده و روی دکمه Analyze کلیک کنید. ابزار مورد نظر امتیازی از ۰ تا ۱۰۰ را به سایت شما به همراه پیشنهادهایی میدهد که چطور به هدف خود به افزایش سرعت سایتتان برسید.
این پیشنهادها نقطه شروع خوبی برای بهینه کردن سرعت نسخه موبایل و دسکتاپی سایتتان است. از راهکارهای زیر نیز میتوانید کمک بگیرید و البته اگر در نهایت به نتیجه نرسیدید ، حتما به فکر ریدیزاین سایت خود باشید 🙂
۱) انتخاب یک هاست مناسب
هاستی که برای میزبانی سایت خود انتخاب میکنید، نقش مهمی در مدیریت و عملکرد آن دارد، از جمله سرعت صفحات آن. یکی از بدترین تصمیمهایی که میتوانید بگیرید، انتخاب یک هاست متوسط به دلیل کاهش هزینههای ماهیانهتان است.
اما اغلب نتیجه چنین تصمیمی عملکرد ضعیف و بهاشتراک گذاشتن منابع بین چندین سایت است. بنابراین سرعت لود صفحات سایت شما کاهش پیدا خواهد کرد. پس برای افزایش سرعت سایت خود اولین گامی را که باید بردارید، انتخاب هاستی مناسب و ممتاز است.
۲) تصاویر سایت خود را فشرده و بهینه کنید
تصاویر ظاهر صفحات سایتتان را بهبود میبخشند و کیفیت محتوایتان را بالا میبرند. اما از طرفی لود آنها میتواند زمان زیادی را ببرد. بنابراین از جمله سادهترین راههای افزایش سرعت سایت فشردهسازی و بهینه کردن تصاویر سایتتان است.
از جمله کارهایی که میتوانید انجام دهید تغییر فرمت آنها، فعال کردن قابلیت لود تنبل (Lazy loading) و فشرده کردن تصاویر از طریق فشردهسازی بدون افت کیفیت است.
با کاهش حجم تصاویر سایت خود، «وزن» آنها را نیز کاهش میدهید و به افزایش سرعت سایت خود کمک میکنید. برای وردپرس پلاگینهای متعددی برای بهینه کردن تصاویر وجود دارد که از بین آنها باید WP Smush را نام ببریم.
پس از دانلود و نصب WP Smush، افزونه مورد نظر تصاویر را بدون تاثیرگذاری روی کیفیت آنها تغییر حجم میدهد و فشرده میکند. اگر از وردپرس استفاده نمیکنید، از سایتهایی مانند tinypng.com یا Attrock کمک بگیرید که حجم تصاویر شما را ۲۵ تا ۸۰ درصد کاهش میدهند.
۳) تعداد ری دایرکتهای سایت خود را کاهش دهید
اگر تعداد ری دایرکتهای سایت شما بیش از حد باشد، واقعا به سرعت لود آن آسیب میزند. هر زمان که یک صفحه به جای دیگری ری دایرکت میشود، درخواست HTTP و فرآیند پاسخ را طولانی میکند. بدون تردید ری دایرکتها در زمانهایی مانند استفاده از یک دامنه جدید، الزامی هستند اما تعداد آنها باید کنترل شده باشد.
راههای متعددی برای افزایش سرعت سایت با کاهش ری دایرکتها در وردپرس وجود دارد. از جمله ابزاری تحت عنوان Redirect Mapper.
به کمک این ابزار میتوانید ری دایرکتهای تکراری را شناسایی کنید. همچنین از ابزاری مانند Screaming Frog برای شناسایی تمام ری دایرکتهای سایت خود و مقصد آنها استفاده کنید. پس از آن ری دایرکتهای غیرضروری را از طریق فایل .htaccess سایت خود، پاک کنید.
۴) صفحات وب خود را کش کنید
کش کردن یکی از موثرترین راهها برای افزایش سرعت سایت است. کش نسخههایی از فایلهای سایت شما را ذخیره میکند و از زحمت سرور برای ایجاد یک صفحه وب و لود آن در مرورگر بازدیدکننده، میکاهد.
از طرفی توسط آن میتوانید با ملزم کردن سرور به استفاده از منابع کمتر برای لود یک صفحه، Time to First Byte (TTFB) را کاهش دهید. راههای متعددی برای افزایش سرعت سایت به این روش وجود دارد، از جمله استفاده از پلاگینهایی مانند W3 Total Cache که پلاگینی رایگان برای وردپرس است.
۵) فعال کردن کش مرورگر
کش کردن مرورگر یک نوع دیگر از کش کردن است که روی افزایش سرعت سایت تاثیر میگذارد. زمان استفاده از آن، مرورگر یک نسخه از اطلاعات از جمله تصاویر و فایلهای جاوا اسکریپت را ذخیره کرده تا هر زمان کاربر از یک سایت بازدید میکند، تمام صفحه مجدد بارگذاری نشود.
WP Rocket پلاگین قدرتمندی است که از آن میتوانید در سایت وردپرسی خود استفاده کنید. افزونه مورد نظر با استفاده از کش کردن صفحه و کش پیش از لود، سرعت صفحات سایت شما را بهینه میکند و آن را افزایش میدهد. البته باید بگوییم این افزونه پولی است.
۶) لود همزمان فایلهای جاوا اسکریپت و CSS
سایت شما از فایلهای جاوا اسکریپت و CSS تشکیل شده است. این اسکریپتها میتوانند همزمان یا غیرهمزمان لود شوند. لود غیرهمزمان به معنای لود هر فایل در یک زمان و به ترتیبی است که باید در صفحه وب شما ظاهر شوند.
بنابراین زمانی که مرورگر با یک اسکریپت برخورد کند، لود سایر عناصر داخل صفحه را تا لود کامل فایل مورد نظر متوقف خواهد کرد. اما لود همزمان به لود چندین فایل در زمانی مشابه اجازه میدهد و روی افزایش سرعت سایت تاثیر مثبت دارد.
برای این منظور در سایت وردپرسی خود میتوانید از چندین پلاگین بهینهسازی خودکار و جاوا اسکریپت ناهمگام (Async JavaScript) استفاده کنید.
۷) کم حجم کردن فایلهای جاوا اسکریپت، CSS و HTML
بهینه سازی شیوه لود فایلها روی افزایش سرعت سایتتان تاثیرگذار است. بههمین شکل میتوانید کد جاوا اسکریپت، CSS و HTML سایت خود را کم حجم کنید. معنای این کار حذف فضاها، کاراکترها، کامنتها و سایر عناصر غیرضروری برای کاهش اندازه این فایلها است.
با این کار ترکیب آنها را سادهتر میکنید که نتیجه آن کد خلوتتر و صفحات وبی است که سریعتر لود میشوند. برای کاهش حجم فایلهایی که نام بردیم در وردپرس از افزونه رایگان Autoptimize استفاده کنید که برایتان این کارها را خودکار انجام میدهد.
۸) از CDN استفاده کنید
یک شبکه تحویل محتوا (CDN)، شبکهای از سرورها است که به افزایش سرعت سایت کمک میکنند. نحوه انجام این کار با میزبانی و تحویل محتوای استاتیک سایت شما از روی سرورهایی است که در جاهای مختلف دنیا قرار دارند.
علاوه بر سروری که از سایت شما میزبانی میکند، میتوانید از CDN برای توزیع فایلهای سایت خود در بین دیتاسنترهایی که هدفمند انتخاب شدند، استفاده کنید. نتیجه آن کاهش فاصله درخواست دادههایی است که بین مرورگر و سرورهای هاست شما جابهجا میشوند و همچنین افزایش سرعت سایتتان.
CDN با لود محتوا برای یک صفحه وب از سروری که به موقعیت هر بازدیدکننده نزدیک است، به کاهش تاخیر شبکه و افزایش TTFBهای کمتر کمک میکند.
۹) حذف افزونههای غیر ضروری
تمام پلاگینها مشابه با یکدیگر ساخته نشدند. زمانی که تعداد زیادی از آنها را روی سایت خود نصب کنید، سرعت لود آن را کاهش میدهید. علاوه بر این، پلاگینهایی که قدیمی هستند یا تیم پشتیبانی مناسبی را ندارند، میتوانند خطرهای امنیتی را افزایش دهند و حتی مشکلات سازگاری را بهوجود آورند که روی عملکرد سایتتان تاثیر بگذارد.
بنابراین برای افزایش سرعت سایت خود تعداد پلاگینهای آن را کم کنید. از جمله سادهترین روشهای انجام این کار، غیرفعال کردن و حذف پلاگینهایی است که دیگر استفاده نمیکنید. توصیه میکنیم حتی پلاگینهایی را که نصب کردید بررسی کنید، چون شاید نیازی به آنها نداشته باشید.
بعضی از ابزارها قابلیتهای مشابهی را دارند و عملکرد تعدادی دیگر مناسب رفع نیازهای شما نیست. در نهایت بعضی از پلاگینها ممکن است سرعت سایت شما را بیشتر از سایرین کاهش دهند.
برای شناسایی آنها میتوانید هر کدام را بهشکل زیر جداگانه بررسی کنید.
- ابتدا تمام پلاگینهای سایت خود را غیرفعال کنید.
- سپس هر کدام را به نوبت فعال کنید. هر زمان که یک پلاگین را فعال میکنید، از ابزارهای بررسی سرعت سایت استفاده کرده و امتیازتان را مقایسه کنید.
افزونههای زیادی ممکن است تنها مقدار اندکی روی تغییر سرعت سایتتان تاثیر بگذارند اما اگر یک تغییر قابل توجه رخ داد، بهتر است به جای آن افزونه از ابزارهای مشابه (که بهتر بهینه شدند) استفاده کنید.
سخن نهایی
افزایش سرعت سایت نه تنها عملکرد کلی و UX آن را ارتقاء میبخشد، بلکه روی سئو نیز تاثیر مثبت دارد. برای کاهش سرعت لود سایت خود از راهکارها و روشهای مختلفی میتوانید استفاده کنید که ۹ مورد از آنها را که حتی کاربران مبتدی میتوانند بهکار ببرند، در بالا توضیح دادیم.
فراموش نکنید هر ثانیهای که لود سایت شما بیشتر از رقبایتان طول بکشد، احتمال خارج شدن بازدیدکنندگان از سایتتان را افزایش میدهد. فکر میکنید کسبوکار شما چهقدر میتواند ضرر از دست دادن سرنخهای فروش را تحمل کند؟ پس بیشتر از گذشته موضوع لود سایت و کاهش مقدار آن تا جای ممکن را جدی بگیرید.
سوالات رایج
- چه چیزی روی سرعت لود سایت تاثیر میگذارد؟
سرور هاست
مقدار پهناباندی که به سایت شما اختصاص داده میشود.
طراحی وبسایت
تعداد، نوع و حجم عناصر داخل صفحه
- سرعت لود سایت چهقدر باید سریع باشد؟
گوگل زمان زیر ۲ ثانیه را پیشنهاد میکند.
- چرا افزایش سرعت سایت مهم است؟
چون کاربران سایتهای با لود سریعتر را قابل اطمینانتر و حرفهایتر میدانند. از طرفی سایت آهسته نرخ پرش را افزایش میدهد و تاثیر منفی روی سئوی آن میگذارد.