در این مقاله قصد داریم چندی از بهترین زبانهای طراحی اپلیکیشن را مورد بررسی قرار دهیم و ضمن معرفی و کاربردهایشان، نقاط قوت و ضعف هر یک را نیز، برشمریم.
برنامه نویسی بخصوص در چارچوب اپلیکیشن های موبایلی به شکل فزاینده ای در حال توسعه و پیشرفت است و بسیاری از افراد از این فرصت بی نظیر شغلی برای موفقیت استفاده می کنند. همه کسانی که با برنامه نویسی آشنا هستند می دانند که زبان های طراحی اپلیکیشن از یکدیگر متفاوت است و هر زبانی، مزایا، معایب و کاربردهای خاص خود را دارد.
معرفی زبان های طراحی اپلیکیشن
بخش مهمی از هر اپلیکیشن موبایلی، دسکتاپ و یا تحت وب، کدهای دستوری است که در زیر پوستین ظاهری آن قرار دارد. ما در مقاله ی آشنایی با ابزار برنامه نویسی اندروید و معرفی آن ها به طور کامل در رابطه با ساخت اپلیکیشن های اندروید صحبت کردیم و در اینجا بیشتر برروی اپ های دسکتاپ و تحت وب صحبت خواهیم کرد. برنامه نویسان به خوبی می دانند تفاوت بین ظاهر و باطن زیرین هر برنامه دقیقاً چقدر است و بنابراین، به خوبی می دانند که انتخاب زبان کد نویسی برنامه نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. به همین دلیل هم هست که در اینجا می خواهیم به معرفی انواع زبان برنامه نویسی بپردازیم تا شما نیز بتوانید با انتخاب صحیح آن ها، بهترین و سریع ترین حالت کدنویسی را تجربه کنید.
- Java Script
هیچ چیز درباره اهمیت زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت بهتر از این جمله معروف ویلیام تینگ نیست که گفته بود: «مادامی که استفاده از اینترنت اهمیت دارد، جاوا اسکریپت نیز مهم خواهد بود.» جاوا اسکریپت زبانی برای کدنویسی انواع برنامه های چند پلتفرمی، برنامه های موبایلی (برای همه سیستم عامل ها) ، و همچنین نرم افزارهای تحت وب است. این برنامه به عقیده بسیاری از کارشناسان، بهترین و جامع ترین زبان برنامه نویسی است که به سبب انعطاف بسیار زیاد، در بین سایر زبان های دیگر برنامه نویسی زبان زد شده است.
این زبان توسعه گر، طی تغییراتی که در ۱۰ سال گذشته در ساختارش ایجاد شده، به زبانی کارا و جامع برای طراحی اپلیکیشن تبدیل شده و امروزه بسیاری از افراد برای ساخت html و یا طراحی اپلیکیشن از این زبان استفاده می کنند.
- Java
زبان جاوا یک زبان توسعه رسمی برای سیستم عامل اندروید است و مانند سایر زبان های طراحی اپلیکیشن مخصوص اندروید، زبانی شی گرا محسوب می شود. بخاطر وجود کتابخانه های منبع باز داخلی که به راحتی برای انتخاب در دسترس کاربران هستند، می توان گفت کدنویسی در JAVA آسان است و بهترین اسناد و مدارک را به همراه بهترین پشتیبانی ارائه می دهد. با طیف گسترده ای از امکانات JAVA، می توانید بهترین برنامه های چند پلتفرمی، برنامه های Android، بازی ها، برنامه های سرور ، برنامه های تحت وب و موارد دیگر را طراحی کنید.
- Kotlin
بسیاری این زبان را شکل پیشرفته شده زبان جاوا می دانند. زبان کاتلین نوعی از زبان های آماری برای طراحی اپلیکیشن است که مخصوصاً در طراحی نرم افزارهای موبایلی می تواند بسیار مفید واقع شود. این زبان طراحی اپلیکیشن قادر است بسیاری از پکیج ها و خدمات گوگل، IDE، ابزارهای اندروید استدیو و… را پشتیبانی کند و به سبب همین ویژگی ها است که بسیاری از نرم افزارهای مدرن در سطح جهان مانند Evernote و Trello از این زبان استفاده کرده اند.
- C++
در میان زبان های طراحی اپلیکیشن، C++ جزو زبان های پایه به شمار می رود. یادگیری این زبان به شما کمک می کند زبان های دیگری مانند C و یا JAVA و یا #C را نیز به راحتی فرا بگیرید. این زبان، زبانی برجسته در میان سایر زبان ها است که تقریباً تمام برنامه نویسان دنیا حداقل آشنایی مختصری با آن دارند و در حال حاضر برای برنامه نویسی اپلیکیشن های نیز بسیار کاربرد دارد. در کنار تمام موارد ذکر شده اما از منظر تسلط بر زبان C++ باید گفت که بخاطر پیچیدگی ساختاری، این زبان یکی از سخت ترین زبان های برنامه نویسی برای کاربران خواهد بود.
- #C
مطمئناً از پیش می دانید که نباید این کلمه را به صورت «هشتگ-سی» بخوانید و نام این زبان و طریقه خوانش کلمه فوق «سی-شارپ» است. سی-شارپ از جمله جامع ترین زبان های طراحی اپلیکیشن است که تجمیعی از امکانات سایر زبان ها را در اختیار شما قرار خواهد داد. اگر قصد دارید یک بازی تعاملی با عملکردی با کیفیت بالا طراحی کنید، استفاده از این زبان به شما توصیه می شود. زبان سی-شارپ نیز از جمله زبان های شی گرا با قابلیت و انعطاف بالا است که البته به دلیل پیچیدگی های ساختاری، برای برنامه نویسان مبتدی کمی سردرگم کننده بوده و برای شروع، به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
- Python
پایتون از جمله زبان های کاملاً پذیرفته شده برای نوشتن برنامه های تحت وب و همچنین نسخه های دسکتاپ اپلیکیشن های چند رسانه ای است. برنامه هایی مانند یوتیوب، اینستاگرام، پینترست و بسیاری از برنامه های مشابه که نیاز به قدرت بالا در فراخواندن کتابخانه ها دارند، با کمک همین زبان نوشته شده اند. کاربری آسان، استقرار سریع، عملکرد مطلوب، انعطاف فراوان، قابل استفاده برای اغلب سیستم عامل ها و قدرت بالا برای تجزیه و تحلیل و محاسبه از جمله مزیت های اصلی زبان برنامه نویسی پایتون است. با این وجود برای طراحی اپلیکیشن های مدرن موبایلی استفاده از آن چندان توصیه نمی شود و اغلب اوقات نسخه دسکتاپ همان اپلیکیشن های موبایلی را با این زبان طراحی می کنند. در مورد طراحی سایت با پایتون و معرفی فریم ورک های معروف آن مانند جنگو بیشتر در مقالات ما میتوانید مطالعه نمایید.
- PHP
زبان PHP یکی از مشهورترین زبان های طراحی اپلیکیشن برای برنامه های موبایلی است که نیاز به دسترسی به پایگاه داده دارند. این زبان یک زبان منبع باز است که برای کد نویسی سمت سرور، کدنویسی دستوری، برنامه های تجارتی امنیتی، برنامه های با محتوای سنگین، برنامه های وب پویا و برنامه های تلفن همراه استفاده می شود. این زبان بسیار انعطاف پذیر است و می تواند به راحتی در طراحی فایل های HTML یا HTML5 نیز استفاده شود. چند وب سایت معروف در PHP ویکی پدیا، فیس بوک و یاهو هستند. برنامه نویسی با این زبان باعث می شود سایت شما حتی در کندترین حالت سرعت اینترنت نیز بارگزاری شود ولی مسائلی مانند پیچیدگی ساختار ایجاد امنیت در آن و دشواری بدون خطا نوشتن آن، استفاده از آن را برای عده خاصی از افراد محدود می کند.
- Swift
Swift یکی از زبان های طراحی اپلیکشن منبع باز است که انحصاراً برای کار با سیستم عامل های iOS ، OS X و tvOS طراحی شده است. این زبان، زبانی انعطاف پذیر و مقیاس پذیر است که به راحتی می تواند یک الگوی برنامه نویسی ایمن را برای افزودن ویژگی های مدرن به هر برنامه ای ایجاد کند. این زبان دارای چندین ویژگی برای طراحی یکپارچه و ایمن، اما در عین حال ایجاد نرم افزاری سریع است. نمونه هایی از برنامه های توسعه یافته و موفق در این زبان Lyft،LinkedIn ، و موارد دیگر هستند. البته این زبان همچنان زبان نوپایی است که در هر به روز رسانی نیاز به مرور و بررسی مجدد کدها خواهد داشت و به علاوه، به نظر می رسد که هنوز برای نوشتن برنامه های سنگین، کمی جوان باشد.
- HTML-5
این یک زبان برنامه نویسی نیست؛ بلکه یک زبان نشانه گذاری است که از برچسب ها برای ساختار و ارائه مطالب در صفحه وب استفاده می کند. آخرین به روزرسانی های HTML 5 ویژگی های استثنایی مانند عناصر رسانه ای شگفت انگیز و عملکرد چند پلتفرمی را برای اجرا در انواع سیستم عامل ها برای کاربران فراهم آورده است. نمونه های مشهور ساخته شده از این زبان Google Docs و Google Drive هستند. زبان HTML-5 برای جاسازی برنامه ها بر اساس لوکیشن جغرافیایی و انیمیشن ها و برنامه هایی با داد و ستد رسانه ای بالا بسیار مفید هستند. از محدودیت های این زبان آن است که برای هر سیستم عامل نیاز به حجم گسترده ای کد گذاری تازه نیاز دارد و همین موضوع سبب طولانی شدن و دشوار شدن مسیر به روز رسانی و ایجاد تغییر در نرم افزار خواهد بود.
در پایان سه پرسش متداول پیرامون زبان برنامه نویسی را با هم مرور می کنیم:
- بهترین زبان برای ساخت یک اپلیکیشن ساده موبایلی کدام است؟
قطعاً نوع برنامه میتواند در پاسخ به این سوال بسیار تاثیر بگذارد، اما جاوا و جاوا اسکریپت به طور کلی بهترین گزینهها برای ساخت اپلیکیشن ساده موبایلی هستند.
- برای یادگیری تمامی این زبانها بهتر است از کدامیک آغاز کنیم؟
درباره پاسخ به این پرسش هنوز جواب قطعی و مشترکی بین اساتید برنامه نویسی وجود ندارد؛ اما اغلب آنها C++ را بخاطر جامع بودن، جاوا را بخاطر شی گرا بودن و کاربردی بودن و همچنین پایتون را بخاطر سادگی در یادگیری برای شروع توصیه میکنند.
- برای طراحی وب سایت بهترین زبان برنامه نویسی کدام است؟
برای این منظور نیز باید کاربری و حجم کاری سایت را به خوبی در نظر گرفت؛ اما HTML و PHP و HTML-5 در حال حاضر بهترین گزینههای موجود در موارد مختلف به شمار میروند.
جمع بندی:
در این مقاله کوتاه، به تعدادی از زبان های طراحی اپلیکیشن مشهور و کاربردها و ویژگیهای آنها اشاره کردیم. همانطور که می دانید، این ۸ زبان، تنها زبانهای نامبرده نیستند و بسیاری پلتفرمهای دیگر با ویژگیهای دیگر نیز میتوانند برای طراحی نرم افزار مد نظر شما به شما کمک کنند و در مورد افزایش در آمد با طراحی و انتشار اپلیکیشن برای کسب و کار هم میتوانید بیشتر در مقالاتمان مطالعه نمایید ولی . آنچه مهم است، آشنایی گام به گام با هر یک از این زبانها و استفاده از هر یک در جای درست و با هدف صحیح است و امیدواریم این مقاله کوتاه در زمینه معرفی زبان های طراحی اپلیکیشن به شما کمک کرده باشد.