برای طراحی سایت، زبانهای برنامه نویسی مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد که به منظور انتخاب بهترین زبان طراحی سایت بهتر است در ابتدا با انواع این زبانها آشنا شویم. به طور کلی هر زبان برنامه نویسی معایب و مزیتهای خود را دارد و باید با توجه به نوع نیاز نسبت به انتخاب آنها اقدام کرد.
ساختار وب سایت
ساختار کدهای وب سایت از دو بخش اساسی یعنی بخش سمت کاربر front-end و بخش سمت سرور back-end تشکیل میشوند. به طور کلی بخش front-end، همان ظاهر وب سایت است که با زبانهای javascript، html، css و … طراحی میشود. کدهای سمت سرور نیز وظیفه محاسبات، پردازش و انجام روی دادههای مختلف را بر عهده دارند.
عوامل موثر برای انتخاب بهترین زبان طراحی سایت
عوامل بسیاری در انتخاب یک زبان برنامهنویسی مناسب موثر است که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سادگی کاربرد
- مفید و کارآمد
- سرعت توسعه
- بازار کار
- نحوه پشتیبانی
- سرعت امنیت و اجرا
- تکنولوژی مورد استفاده
- وابستگی به Platform و سیستم عامل
- بهینه بودن کدهای وب سایت برای موتورهای جستجو
- و …
مقایسه زبانهای برنامه نویسی برای طراحی سایت
از زبانهای برنامه نویسی که برای طراحی سایت مورد استفاده قرار میگیرند، عبارتند از:
- Python
- Ruby
- PHP
- Java
- #C
- ASP.NET
۱. زبان برنامه نویسی Python
پایتون سادهترین زبان برنامه نویسی است که از سال ۱۹۹۱ با هدف سادهتر کردن برنامه نویسی ایجاد شد و با توجه به سادگی که دارد، تا کنون توانسته نظر بسیاری از برنامه نویسان را به خود جلب کند. پایتون زبان برنامه نویسی open source، چند منظوره، شی گرا است که برای توسعه وب سایت، نوشتن برنامههای دسکتاپ، تحلیل داده، حتی یادگیری ماشینی مورد استفاده قرار میگیرد.
از ویژگیهای کاربردی پایتون آن است که این زبان برنامه نویسی از کتابخانههای مختلفی برخوردار است که باعث میشود تا به کد نویسی کمتری برای پیاده سازی پروژه نیاز باشد. این زبان برنامه نویسی برای کار با پایگاه دادههای بزرگ مناسب است و در موتور جستجوگر گوگل هم از آن استفاده شده است.
فریم ورک جانگو در پایتون از معتبرترین و بهترین فریم ورک هایی است که برای طراحی وب سایت و وب اپلیکیشنهایی که نیاز به پردازش زیادی دارد، استفاده میشود. جانگو (Django) فریم ورک سطح بالا زبان پایتون برای وب است که امکان طراحی و ایجاد سریع و آسان برنامههای تحت وب را فراهم میکند. میتوان گفت که در حال حاضر بهترین انتخاب برای طراحی وبسایتهای قوی استفاده از فریم ورک محبوب جانگو پایتون است.
چتر نیلی در مطلبی جداگانه در مورد طراحی سایت با پایتون صحبت کرده که می توانید به لینک مربوطه مراجعه کنید.
۲. زبان برنامه نویسی PHP
در میان زبانهای برنامه نویسی که برای طراحی سایت مورد استفاده قرار میگیرند، زبان برنامه نویسی PHP بهترین زبان برنامه نویسی شناخته میشود زیرا یک زبان متن باز و اسکریپتی است. این زبان برنامه نویسی در سال ۱۹۹۴ به منظور طراحی برنامههای تحت وب به وجود آمد و با توجه به آنکه ساختار PHP شباهت بسیاری به زبان C دارد، مورد توجه برنامه نویسان بسیاری قرار گرفته است.
زبان PHP روی تمامی پلتفرمهای معروف مانند لینوکس، ویندوز و مکینتاش قابل استفاده است. از مزیتهای این زبان میتوان به سرعت بالای اجرای کدها، رایگان بودن ابزار کار با PHP، یادگیری سریع و آسان و در دسترس بودن منابع آموزشی مختلف را نام برد. تحقیقات W3TECH حاکی از آن است که بیش از ۷۸ درصد از وب سایتها از PHP استفاده میکنند و وب سایتهای شناختهایی مانند فیسبوک با این زبان نوشته شدهاند. این زبان به صورت گسترده مورد استفاده قرار میگیرد و بسیاری از سیستمهای مدیریت محتوا CMS نیز مانند وردپرس و جوملا بر پایه این زبان برنامه نویسی شده است. نکته قابل توجه آن است که به دلیل اینکه زبان برنامه نویسی PHP ماژولار نیست، گزینه مناسبی برای اپلیکیشنهای بسیار گسترده و پیچیده نیست و در این موارد بهتر است از فریم ورک جانگو پایتون استفاده کرد.
۳. زبان برنامه نویسی #C
سی شارپ زبان برنامه نویسی است که توسط شرکت مایکروسافت بر اساس زبان C نوشته شده است. این زبان شی گرا و همه منظور برای پروژههای اقتصادی و بزرگ گزینه مناسبی محسوب میشود و با استفاده از آن میتوان پلتفرمهای مختلف مانند اندروید، ویندوز، وب، ios را برنامه نویسی کرد. به منظور طراحی سایت با استفاده از این زبان برنامه نویسی باید از تکنولوژی Asp.net تحت #C استفاده کرد. وب سایتهای مختلفی مانند MSN، مایکروسافت، ورزش ۳، دیجی کالا و … با استفاده از این زبان برنامه نویسی، نوشته شدهاند.
۴. ASP.NET
ASP.NET زبان برنامه نویسی نیست و تنها فریم ورکی است که برای توسعه وب با زبانهایی مانند سی شارپ مورد استفاده قرار میگیرد. با توجه به اینکه ASP.NET تحت برند مایکروسافت است، تا چندی پیش از پلتفرمهایی مثل یونیکس و لینوکس پشتیبانی نمیکرد ولی امروزه مایکروسافت تلاش کرده تا بتواند با پروژهای به نام MONO، این محدودیتها را برطرف کند. هدف اصلی از ASP.NET نوشتن Web application های بزرگ با اطلاعات ورودی و پیچیدگیهای بسیار زیاد است.
این فریم ورک امکانات سادهایی برای شروع برنامه نویسی در اختیار توسعه دهندگان قرار میدهد. ماژولهای آماده و رابط کاربری آسان باعث محبوبیت این زبان شده است. به طور کلی تعداد خطوط کدی که برای یک برنامه با زبان ASP.NET نوشته میشود، نسبت به نمونههای مشابه کمی بیشتر است، به همین دلیل این زبان کمی زمانبر بوده و برای فعالیت پیچیده استفاده میشود.
۵. زبان برنامه نویسی Ruby
روبی زبان برنامه نویسی پویا، شی گرا، متن بازی است که بر سادگی تمرکز دارد و کاربرد اصلی آن برای توسعه وب سایت است. روبی در سال ۱۹۹۰ در ژاپن اختراع شد و با توجه به قابلیت حمل میتوان آن را در بسیاری پلتفرمها اجرا کرد. فریم ورک متن باز Ruby on Rails فریم ورکی است که باعث افزایش قدرت زبان برنامه نویسی روبی بین زبانهای سمت سرور شده است.
در میان وب سایتهای شناخته شده موجود، توییتر با استفاده از زبان روبی نوشته شده است. این زبان با توجه به پیچیدگیهایی که دارد، برای افرادی که تا به حال با زبان برنامه نویسی آشنا نبودهاند، دشوار است. برای این زبان برنامه نویسی تقاضای بازار کار کمتر است و منابع آموزشی زیادی برای یادگیری آن در دسترس نیست.
۶. Java
جاوا زبان برنامه نویسی است که در سال ۱۹۹۱ با شعار خود (یک بار بنویس، همه جا اجرا کن) منتشر شد. این زبان برنامه نویسی نویسی قابل حمل است و میتوان برنامه نوشته شده و کامپایل شده توسط آن را در کامپیوترهای مختلف و با سخت افزارهای متفاوتی اجرا کرد. با توجه به ویژگیهای همه منظوره و شی گرا بودن این زبان، بسیاری آن را شبیه به C++ میدانند. از زبان برنامه نویسی جاوا برای نوشتن برنامههای دسکتاپ، موبایل، وب، رباتها، سیستمهای تعبیه و برنامههای پیچیدهتر دیگری استفاده میشود.
بهترین زبان طراحی سایت کدام است؟
با توجه به اینکه زبانهای برنامه نویسی اشاره شده، هریک ویژگیها و امکانات خاصی را در اختیار توسعه دهندگان قرار میدهد ولی باید دقت داشت که برای انتخاب بهترین زبان برنامه نویسی برای طراحی سایت باید به نوع پروژه و هدف آن دقت کرد. هر پروژهای با توجه به امکاناتی که به آن نیاز دارد و پیچیده بودن باید از زبان برنامه نویسی خاصی استفاده کند.
سوالات متداول
بهترین زبان برنامه نویسی چیست؟
واقعا این سوال پاسخی ندارد، هر زبان برنامه نویسی میتواند برای یک کاربرد مشخص بهترین زبان باشد، به یاد داشته باشید که زبان برنامه نویسی یک ابزار برای پیاده سازی نرم افزار شماست و بایستی به شکل کاربردی به آن نگاه کنید.
با چه زبانی یادگیری برنامه نویسی را شروع کنم؟
معمولا زبان های پایه مانند C یا C++ زبان های خوبی برای درک دنیای برنامه نویسی هستند اما بهتر است کمی بیشتر تحقیق کنید تا زبان مورد نظر خود را برای شروع انتخاب نمایید.
با چه زبانی نرم افزار مورد نظر خود را سفارش دهم؟
انتخاب تکنولوژی پیاده سازی نرم افزار خود یک کار تخصصی است، توصیه میکنیم برای راهنمایی با ما تماس برقرار بفرمایید.